Ο «χωρισμός» Κράτους Εκκλησίας δεν έχει να κάνει με την πίστη

Απόψεις
Ο «χωρισμός» Κράτους Εκκλησίας δεν έχει να κάνει με την πίστη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χωρισμός είναι άλλος και περιέχει πολλά κι άλυτα προβλήματα, λέει ο Διδάκτωρ Θεολογίας Παναγιώτης Ασημακόπουλος στον 98,4 .

Ο καθηγητής στο Λύκειο Γαζίου εκτιμά πως με την κουβέντα αυτή επιχειρείται αποπροσανατολισμός από σοβαρά θέματα της επικαιρότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ, κι επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του Τύπου είπε: «Οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές. Πρέπει να τεθεί, κατά τη γνώμη μου, το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός (σ.σ.: Κράτους - Εκκλησίας) στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα. Και το Κράτος και η Εκκλησία έχουν να επιτελέσουν έναν σπουδαίο ρόλο στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας, οπότε θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου αλλά και περισσότερης ελευθερίας στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία είναι κάτι το οποίο όλοι πρέπει να το θέλουμε». 

«Με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση (σ.σ. Κράτους - Εκκλησίας)» σημείωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί, αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», που ανέδειξε το ζήτημα, η κυβέρνηση ετοιμάζει:

Πρώτον, την καθιέρωση της διακριτότητας Κράτους και Εκκλησίας με αναφορά στον πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο, δεύτερον, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας, τρίτον, την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνο όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημόσιων λειτουργών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News