Κρητική διατροφή και νηστεία το μυστικό της υγείας

Απόψεις
Κρητική διατροφή και νηστεία το μυστικό της υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρέας, γαλακτομικά και αυγά μόνο το μισό χρόνο, λέει ο Α.Καφάτος στο Ράδιο 98,4

Το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παρά, ωστόσο την υψηλή θέση της Ελλάδας, είναι θετικό ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας εμφανίζει διαχρονικά τάση μείωσης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι στην παιδική παχυσαρκία παίζουν σημαντικό ρόλο οι διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό, που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα και αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (κρέατα κ.α.), τα σνακ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, καθώς επίσης κάνουν σωματική άσκηση συστηματικά, έχουν μειωμένη πιθανότητα να βάλουν παραπανίσια κιλά.

«Η παχυσαρκία είναι αιτία για πολλά νοσήματα, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά και σακχαρώδη διαβήτη», λέει ο ομότιμος καθηγητής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος στο Ράδιο 98,4.

Μιλά για την αξία της εγκράτειας και της κρητικής διατροφής, παράλληλα με αυτή της νηστείας.

Ο καθηγητής αναφερόμενος μάλιστα σε μία νέα έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνετε κάθε τρία χρόνια αναφέρει πως από τα πρώτα συμπεράσματά της προκύπτει ότι όλοι όσοι από τα παιδικά τους χρόνια νήστευαν, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους που ακολούθησαν και ακολουθούν διαφορετικά διατροφικά πρότυπα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News