Αγγέλα Δουλγεράκη

Ενστάσεις για το νέο ΚΟΚ

Πρόστιμα χωρίς κατάρτιση δεν αντιμετωπίζουν τα τροχαία

Προβληματισμός κι ενστάσεις από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Εκπαιδευτικής Αγωγής για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναφορικά με την αποτελεσματικότητα αύξησης των προστίμων τα οποία παραμένουν σταθερά για παραβάτες οδηγούς με εισοδήματα μέχρι τις 50.000 ευρώ, διπλασιάζονται για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται για παραβάτες με μεγαλύτερα εισοδήματα.

«Εθελοτυφλούν» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Άρης Ζωγράφος στο Ράδιο 98,4. «Τα πρόστιμα πρέπει να συνοδεύονται με κατάρτιση αντί να έχουν φοροεισπρακτικό χαραχτήρα. Αντί να προϋπολογίζονται στη χρηματοδότηση των Δήμων».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης μάλιστα καταθέτει 11 ενστάσεις και ένα μήπως.
1. Αρχικά προωθείται στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση ένα σχέδιο νόμου, το οποίο δεν τέθηκε πρώτα σε δημόσια διαβούλευση.

  1. Η τροποποίηση του ΚΟΚ  είναι στην ουσία ένα περιορισμένο face lift χωρίς να αγγίζει δομικά στοιχεία του νόμου 2696/1999.
  2. Οι αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αφορούν όλη την κοινωνία  αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο  δεν αγγίζει καν το ζήτημα της μη μηχανοκίνητης κινητικότητας.
  3. Βασικές διατάξεις για το μέλλον της κινητικότητας, η οποία είναι πλέον εδώ, δεν υπάρχουν
  4. Η θεσμοθέτηση του Διπλώματος Κινητικότητας και η εκπαίδευση προς τούτο, ως υποχρεωτικό μάθημα σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, παραμένει ζητούμενο
  5. Η πρόταση για μείωση του ορίου ταχύτητας σε 30 km/h στο τοπικό δίκτυο και 40 km/h στους  συλλεκτήριους δρόμους παραμένει στα αζήτητα
  6. Για τα πρόστιμα πάλι τα ίδια. Δεν υπάρχει η επανένταξη του παραβάτη οδηγού στην ΚτΚ παρακολουθώντας μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από πιστοποιημένα προς τούτο κέντρα.
  7. Δεν καθορίζονται άξονες για την αξιολόγηση των ηλικιωμένων οδηγών. Ποιος θα αξιολογεί τους ηλικιωμένους οδηγούς και με ποια προσόντα;
  8. Η απαίτηση για την αλλαγή της Περιοδικής Κατάρτισης ανά έτος και θεματική ενότητα, παραμένει ζητούμενο για όλους τους επαγγελματίες οδηγούς
  9. Η απαίτηση για ειδική κατάρτιση των οδηγών ΜΜΜ σε ειδικές συνθήκες περιβάλλοντος περνάει μόνο μέσα από ιατρικές εξετάσεις και όχι μέσα από έλεγχο των αντιληπτικοκινητικών δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών που έχουμε προτείνει.
  10. Οι σχολές για την πιστοποίηση μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων  παραμένουν στην διαδικασία της στείρας νομοθεσίας απαλλαγής και όχι της ενεργητικής συμμετοχής του οδηγού στην ΚτΚ.

και...

Τι θα γίνει με την αλλαγή του τρόπου εξέτασης και αξιολόγησης των υποψηφίων οδηγών; Ο Μάιος είναι προ των πυλών… ΜΗΠΩΣ πάμε για ένα εξωραϊσμό του σημερινού άθλιου συστήματος και όλα μέλι-γάλα;

 

 

 

 

 

Σχόλια