Ελεγμένα τα γενόσημα φάρμακα

Απόψεις
Ελεγμένα τα γενόσημα φάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηδενική ή έστω μειωμένη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους που θα επιλέγουν γενόσημα φάρμακα έναντι των πρωτοτύπων σκευασμάτων (που προστατεύονται από πατέντα και κατά βάση είναι ακριβότερα σε σύγκριση με τα γενόσημα), εξετάζει εκ νέου το υπουργείο Υγείας.

Αυτό σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα μερίδιά τους στην αγορά και κατ’ επέκταση να πετύχει εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η πρόταση έχει τεθεί υπόψη των Θεσμών και της φαρμακοβιομηχανίας, της οποίας η κύρια παραγωγική δραστηριότητα βασίζεται στα γενόσημα.

Στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αναφερόταν πως ο όγκος των γενοσήμων θα πρέπει φτάσει στο 40% μέσα στο 2018, στόχος που χαρακτηρίζεται "ανέφικτος" από στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς. Όπως εξηγούν, οι ασφαλισμένοι τελικά, φτάνοντας στο φαρμακείο, τείνουν να μην επιλέγουν γενόσημα, αλλά κάποιο πρωτότυπο φάρμακο με βάση τη δραστική ουσία που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσουν τη διαφορά.

Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα θα περιόριζε και το γενικότερο μέσο όρο της συμμετοχής στα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ανέρχεται στο 25% του συνολικού κόστους αγοράς φαρμάκου και προσεγγίζει το 30%, αν συνυπολογιστεί το 1 ευρώ ανά συνταγή και η διαφορά ασφαλιστικής- λιανικής τιμής.

Να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους επιχειρεί μέσω του Ράδιο 98,4 ο γιατρός μέλος του ιατρικού συλλόγου Νίκος Λαθουράκης αναφορικά με την ποιότητα των γενόσημων, λέγοντας ότι είναι ελεγμένα πριν βγουν στην αγορά, απλά πρόκειται για «σπάσιμο» της πατέντας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News