default-image

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και οι τοπικοί βουλευτές για τα κόκκινα δάνεια

Κρήτη
Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και οι τοπικοί βουλευτές για τα κόκκινα δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοβουλία για να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα ορίζει ότι προηγείται, της πώλησης των «κόκκινων» δανείων στα funds, η δυνατότητα εξαγοράς τους από τους ίδιους τους δανειολήπτες, αναλαμβάνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, «είναι αφενός να διασωθεί η πρώτη κατοικία χιλιάδων οφειλετών και να αποτραπεί η κατάρρευση της αξίας των ακίνητων στην πατρίδα μας.

Αφετέρου, να αποτραπεί η αποσάθρωση του κοινωνικού και οικιστικού ιστού των δήμων ».

 Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «αποτελεί μύθο η μνημονιακή υποχρέωση να μη δίνεται προτεραιότητα εξαγοράς του δανείου στον δανειολήπτη και όχι στο fund». Όπως σημειώνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν είναι αντίθετη με τη θέσπιση της συγκεκριμένης διάταξης», επικαλούμενη σχετική επιστολή του προέδρου της, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Επίσης παραθέτει την απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε έγγραφο σχετικό ερώτημα που του είχε υποβληθεί και στην οποία δηλώνει κατηγορηματικά πως «δεν ισχύει ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές, ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ιδίων».

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γιώργο Πατούλη στο Ράδιο 98,4 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και τη Διοίκηση της Ένωσης Τραπεζών. Παράλληλα καλεί τις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων και τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν θέση επί του θέματος καλώντας στη συνέχεια και τους τοπικούς βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη δική τους στάση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News