Μ.Προμπονάς: Η φύση θα επιζήσει εμείς όχι στις κλιματικές αλλαγές

Κρήτη
Μ.Προμπονάς: Η φύση θα επιζήσει εμείς όχι στις κλιματικές αλλαγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις καταστροφές αλλά και στις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Προμπονάς από το ΜΦΙΚ μιλώντας στο Ράδιο 98,4 με την επισήμανση ότι η φύση δεν μας εκδικείται γιατί προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα αλλά με μεγάλους χαμένους εμάς τους ίδιους  που δεν θα αντέξουμε και δεν θα επιζήσουμε.

Οι αναφορές του έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση μίας ακόμα έκθεσης για το περιβάλλον, από τη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Σε αυτή γίνετε λόγος για την ξηρασία που αυξάνεται συνεχώς εδώ και αρκετά χρόνια στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στους κινδύνους από την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου από τον ένα που είναι σήμερα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Με το παραπάνω προειδοποιούν οι επιστήμονες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης τους.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μανότζ Τζόσι προβλέπουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο του κόσμου (έως το 30%) θα γνωρίσει σημαντικά περισσότερη ξηρασία, αν όχι ερημοποίηση, σε περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τελικά τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει το όριο του ενάμιση βαθμού Κελσίου, οι περιοχές που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συγκράτηση της ξηρασίας, θα είναι η Νότια Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία, η Νότια Αφρική, η Κεντρική Αμερική και η Νότια Αυστραλία, όπου ζει πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παράλληλα μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, με επικεφαλής τον Μπράιαν Μπέκατζ του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται οι άνθρωποι μπορεί να είναι η βασική αιτία για την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί για την αντιμετώπισή της.

Η γκάμα των επιθυμητών συμπεριφορών είναι μεγάλη: από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τη μεγαλύτερη έμφαση στα δημόσια μέσα μεταφοράς αντί για τα ιδιωτικά, έως τη στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη σωστή μόνωση των σπιτιών.  Είναι θέμα τόσο συλλογικό όσο και ατομικό να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News