Αγγέλα Δουλγεράκη

Η Β.Ευρώπη χρόνια διαχειρίζεται τα υπολείμματα τροφίμων

Ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων στην πόλη του Ηρακλείου αναμένεται να ξεκινήσει ο Δήμος μετά την ένταξη του στο σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Έχει τον τίτλο «Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές» και ακρωνύμιο «A2UFood» και με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων στην πόλη του Ηρακλείου, που να βασίζεται στις προτεραιότητες της διαχείρισης όπως αυτές ορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία, την ανάγκη επίτευξης συγκεκριμένων στόχων με βάση τον Εθνικό Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και φυσικά στις αρχές τις κυκλικής οικονομίας.

Οι δράσεις που περιλαμβάνει κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Χάρη Μαμουλάκη στο Ράδιο 9,84 .

Αναλυτικά αυτές είναι:
1.   Αξιοποίηση του περισσεύματος  της τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Ειδικό - Εναλλακτικό  Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων. 


2.  Ενίσχυση της κομποστοποίησης, πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων, με: Κομποστοποιητές γειτονιάς για τα υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης, κομποστοποιήσιμες σακούλες.

3. Δημιουργία  κάρτας,  η οποία θα συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας θα πληροφορείται ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές.

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε αυτό που σε εμάς φαίνεται νέο και ίσως δύσκολο για χώρες της Βόρειες Ευρώπης είναι καθημερινότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια