Αγγέλα Δουλγεράκη

Μπλέξιμο όταν ο ΚΟΚ απλά δεν ''μεταφράζεται''

 ''Παιδεία, οδική παιδεία και μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής''.  
Η μόνιμη πρόταση των εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών - για να ξεκινήσουμε από κάπου - προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής να μπει στα σχολεία.

Όχι βεβαιότατα περιστασιακά και μόνο με εκπαιδευτικές εκδρομές ανά εξάμηνο αλλά με την κανονικότητα του εβδομαδιαίου μαθήματος.

Ίδια είναι και η θέση πολλών δασκάλων - και μπράβο τους για τη στάση που κρατούν- μόνο που εδώ υπάρχει ένα θέμα,  αυτό της δικής τους εκπαίδευσης στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και του τι θα μεταφέρουν στους μαθητές τους.

Στο αναγνωστικό λοιπόν της Β! Τάξης στο Δημοτικό όπως φαίνεται και στην εικόνα οι μαθητές καλούνται να βρουν τα Σωστά και τα Λάθος σημεία των κινήσεων των εικονιζόμενων προσώπων.

Η νεαρή δασκάλα την πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς δίνει στους μαθητές της εργασία για το σπίτι με θέμα να μελετήσουν την εικόνα, να εντοπίσουν σωστά και λάθος σημεία και με την επισήμανση ότι την επομένη στην τάξη σε ομάδες των δύο, θα μπουν στη θέση των εικονιζόμενων, προκειμένου να βρουν το γιατί και στα σωστά και στα λάθη.

Το παιδί στο σπίτι του ρίχνει μία πρώτη ματιά και μαζί με τους γονείς του -οδηγούς- συζητά, στην προσπάθεια του να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για το ποια είναι η ευθύνη οδηγών - πεζών κλπ.

Πηγαίνοντας στο σχολείο την επόμενη ημέρα ωστόσο μαθαίνει ότι οι γονείς του δεν μετάφρασαν σωστά την εικόνα και τις κινήσεις του καθενός μέσα από αυτή, αλλά η απορία του μεγαλώνει ακόμα περισσότερο για το σωστό και λάθος της συμπεριφοράς μας στο δρόμο όταν η δασκάλα τους λέει πως δεν μπορεί να τους εξηγήσει το γιατί.

Το ίδιο μάλιστα βγάζει το συμπέρασμα πως μάλλον η δασκάλα του δεν ήξερε να τους απαντήσει και περιμένει τώρα να επανέλθουν στο μάθημα προκειμένου να της πει γιατί δεν σταματάς πάνω σε μία διάβαση το αυτοκίνητο σου για να αγοράσεις λουλούδια, ή σε σημείο όπου εκτελούνται έργα για την επιβίβαση ή αποβίβαση σου στο αυτοκίνητο.


Όμως θα το προχωρήσω ακόμα περισσότερο σκέφτομαι ότι και οι γονείς ως οδηγοί μπορεί να μην έκαναν σωστά τη μετάφραση του ΚΟΚ.

Μιας λοιπόν κι ο λόγος συνεχώς περί παιδείας και μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής  ας ξεκινήσουμε πρώτα από τη δική μας ενημέρωση και μετά ας δώσουμε την περίφημη ''ΣΩΤΗΡΙΑ'' στα παιδιά μας, μπας κι αυτά σωθούν.

Πάντως αν κάποιος δάσκαλος οδηγών το θέλει ας μας γράψει τα σωστά και τα λάθος της εικόνας. Θα ήταν χρήσιμο για όλους μας.

ΑΓΔ

Σχόλια