default-image

Στους δρόμους σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Κρήτη
Στους δρόμους σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ομοσπονδία Τουρισμού - Επισιτισμού, προκήρυξε 24ωρη απεργία, κάνει λόγο για εργοδοτική ασυδοσία η οποία έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, με την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δια στόματος του πρόεδρου της Παναγιώτη Προύτζου στο Ράδιο 9,84.

Παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται σε θέματα της εργασίας καθώς η πρόσφατη επίσκεψη του στο Υπουργείο Εργασίας και οι δηλώσεις του σε κάποια σημεία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σε τοπικό επίπεδο η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη στις 6 μ.μ., στην Αμμουδάρα, καλώντας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου - μάγειρες, σερβιτόρους, καμαριέρες, καθαρίστριες, λαντζέρηδες, μπουφετζήδες, διανομείς, υπαλλήλους υποδοχής ή τουριστικών γραφείων - να δηλώσουν "παρών".

Π.Προύτζος: Εργασιακή ασυδοσία στο χώρο του Τουρισμού - Επισιτισμού.

Τι γίνεται στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και από την Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση πραγματοποιεί στις 10 το πρωί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ξενοδοχειακές μονάδες.

 Η δεύτερη πραγματοποιεί στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση στην περιοχή της Αμμουδάρας, απέναντι από το "Τεχνόπολις", καλώντας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου - μάγειρες, σερβιτόρους, καμαριέρες, καθαρίστριες, λαντζέρηδες, μπουφετζήδες, διανομείς, υπαλλήλους υποδοχής ή τουριστικών γραφείων - να δηλώσουν "παρών".

Το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης "Ο Ερμής" συμπαραστέκεται και στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, τονίζοντας ότι, «παρά το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού αποτελεί τον πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας, οι εργαζόμενοι στο χώρο αυτό πλήττονται όσο κανένας άλλος κλάδος».

Τι ζητούν

Με την οργάνωση και τον αγώνα τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ίση αμοιβή για ίση εργασία, καμιά διάκριση με βάση το φύλο, την ηλικία και την εθνικότητα, υποχρεωτικότητα και επέκταση σε όλη τη χώρα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και με ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης, 7ωρο, 5νθήμερο και 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

Ακόμη ζητούν επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση, επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5νθήμερη και 30ωρη, καθώς και να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, και επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν. Τέλος, ζητούν ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση, φθηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό και μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News