default-image

Ε.Δουβής: Η γνώση ασπίδα προστασίας στη θάλασσα

Κρήτη
Ε.Δουβής: Η γνώση ασπίδα προστασίας στη θάλασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, ανέλαβε την πρωτοβουλία και εκπόνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο φέρει τον τίτλο «ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».

Κύριο μέλημα υπήρξε η ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης, η οποία ως αποτέλεσμα της παιδείας, λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα και ως εργαλείο γνώσης.

Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 2011 πιλοτικά σε δημοτικά σχολεία της Αττικής και από το 2014, η δράση αυτή επεκτάθηκε σε όλη την Επικράτεια.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο Βαθμοφόρων Λ.Σ. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου παρουσίασε το πρόγραμμα, κατόπιν συνεργασίας με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, σε 6.000 περίπου μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Ηρακλείου.

Κατά το τρέχον έτος 2017 έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαιδευτική αυτή δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μαθητών, ενώ προγραμματίζεται η παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία του Ηρακλείου, κατόπιν αντίστοιχης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

''Η ενημέρωση είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών στη θάλασσα που το παιγνίδι της απαιτεί προσοχή λέει στο Ράδιο 9,84 ο Λιμενάρχης Ευθύμης Δουβής.

Ανάλογα προγράμματα βρίσκονται σύμφωνα με τον ίδιο σε εξέλιξη και για τους μεγαλύτερους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα αποτελείται από διαδραστική οπτικοακουστική παρουσίαση (power-point) με φιγούρες ηρώων της Disney και λοιπών μορφών από ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, έντυπο πληροφοριακό υλικό με εικόνες και τηλέφωνα ανάγκης, χρήσιμο σε κάθε πολίτη, διανέμεται δωρεάν στα παιδιά, καθώς και αναμνηστικό μπρελόκ.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά την τρέχουσα περίοδο το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνεργασία με τον κοινωνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με την επωνυμία "SAFE WATER SPORTS" προέβη στη βελτίωση και αναμόρφωση του προγράμματος και στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκαν νέες παρουσιάσεις οι οποίες πλαισιώνονται από ειδικά διαμορφωμένο οπτικοακουστικό υλικό (videos).

Με τη μεθοδολογία του εν λόγω προγράμματος, το οποίο σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί από ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων, παρέχεται στους συμμετέχοντες μαθητές η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία, προκειμένου να προληφθούν ατυχήματα τα οποία λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαιρινή περίοδο.

Επίσης, τους δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και να εμπεδώσουν την επιτακτική ανάγκη για ένα καθαρό περιβάλλον, επισημαίνοντάς τους παράλληλα το σεβασμό που πρέπει να έχουν στην περιβαλλοντική αλυσίδα, μέρος της οποίας είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News