default-image

Συνέδριο για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες & την Εκπαίδευση

Κρήτη
Συνέδριο για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες & την Εκπαίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει Την Παρασκευή τις εργασίες του το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή και κεντρικό θέμα: «Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Εκπαίδευση, Κοινωνία και Πολιτική Παιδεία» , που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Το συνέδριο που θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, θα αποτελέσει μείζονα αφορμή για διεξοδικότερες προσεγγίσεις τόσο στα επιμέρους ζητήματα του σχεδιασμού και της εφαρμογής προγραμμάτων πολιτειακής παιδείας (civic education) όσο και της αλληλεπίδρασης μεταξύ της γενικότερης πολιτικής παιδείας και της πολιτικής κουλτούρας, της στάσης και τοποθέτησης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς και διαδικασίες, τα πολιτικά αντικείμενα και - φυσικά - τις πολιτικές νόρμες και αξίες, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ελένη Μαράκη στην Πρωϊνή Ενημερωτική Εκπομπή του  Ράδιο 9,84.

Σύμφωνα με την ίδια, οι εισηγήσεις των επιστημόνων από όλο τον κόσμο φθάνουν τις 400, ενώ το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι όσοι το επιθυμούν.

Στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονται:

Ανθρωπιστικές Επιστήμες 

-    Ιστορία και Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές έρευνες

-    Κλασικές σπουδές, ανθρωπιστικές προσεγγίσεις, καλλιτεχνική παιδεία

-    Παιδαγωγικές προσεγγίσεις, θεωρίες μάθησης, νοημοσύνης και διδακτικής

-    Πολιτικές επιστήμες, πολιτική παιδεία, επιστήμες επικοινωνίας

-    Φιλολογικές, ανθρωπολογικές, ψυχολογικές και φιλοσοφικές θεωρήσεις

-    Αναλυτικά Προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια 

-    Δια βίου μάθηση, εκπαίδευση ενηλίκων 

-    Διδακτική μεθοδολογία, αξιολόγηση, διδακτικές πρακτικές, εκπαιδευτικά σενάρια 

-    Εκπαίδευση και τέχνες, μουσειοπαιδαγωγική εκπαίδευση

-    Νέες τεχνολογίες, καινοτομίες, εξ αποστάσεως εκπαίδευση 

-    Σκοποί, θεσμοί, διαδικασίες και περιεχόμενο της Ειδικής Αγωγής

-    Συμβουλευτική στην εκπαίδευση 

-    Σχολείο και τοπική κοινωνία

-    Σχολική ηγεσία, οργάνωση, διοίκηση, 

-    Σχολική λειτουργία, κρίσεις, παραβατικές συμπεριφορές 

-    Εκπαίδευση, οικονομία και επιχειρηματικότητα 

-    Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προσβασιμότητα

-    Η θρησκεία στο δημόσιο χώρο και την εκπαίδευση

-    Κοινωνικό κράτος, κοινωνική πολιτική και εκπαίδευση

-    Μετανάστευση, πρόσφυγες και  διαπολιτισμική εκπαίδευση 

-    Οικολογικές προσεγγίσεις, κοινωνία και εκπαίδευση  

-    Οικονομική κρίση, κοινωνική ανομία, οικογένεια και εκπαίδευση 

-    Πολιτισμικές διαφορές, κοινωνικές ανισότητες

Πολιτική Παιδεία

-    Ανθρώπινα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση

-    Αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη 

-    Εκπαιδευτικά μοντέλα: κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις

-    Εκπαιδευτική και πολιτιστική πολιτική 

-    Ευρωπαϊκές πολιτικές για την εκπαίδευση, ευρωπαϊκά προγράμματα

-    Πολιτική, πολιτειακή, δημοκρατική παιδεία και ανάπτυξη 

-    Τοπική αυτοδιοίκηση και εκπαίδευση 

-    Ψηφιακά προγράμματα και έξυπνες πόλεις 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 7 Μαΐου 2017, στο  Ηράκλειο Κρήτης κι απευθύνεται σε: Ερευνητές, Επιστήμονες,  Μελετητές, Στελέχη της εκπαίδευσης, Σχολικούς Σύμβουλους, Εκπαιδευτικούς  όλων των βαθμίδων, Προπτυχιακούς - Μεταπτυχιακούς φοιτητές, Διδάκτορες.

    

Στο συνέδριο θα συμμετέχει ο Ακαδημαϊκός Ιωσήφ Σηφάκης, ο οποίος έχει βραβευτεί για τη συμβολή του στη θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, με το βραβείο Turing 2007 (http://en.wikipedia.org/wiki/Turing_Award ), το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική και θα μιλήσει κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης του συνεδρίου, με θέμα : «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο», την Παρασκευή 5 Μαΐου, επίσης θα συμμετέχουν πολλοί ακόμα αξιόλογοι επιστήμονες και ερευνητές διεθνούς κύρους που θα μιλήσουν στις πολύ ενδιαφέρουσες ολομέλειες που έχουν προγραμματιστεί.

Ανάμεσά τους ο Andy Green, ένας από τους πλέον σημαντικούς ακαδημαϊκούς δασκάλους στο χώρο της Κοινωνιολογίας που είναι ήδη πολύ γνωστός στην Ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, διδάσκει Συγκριτική Κοινωνική Επιστήμη στο Institute of Education του University College of London και διευθύνει το Centre for Learning and Life Chances in Knowledge Economies and Societies (LLAKES).

Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στη συγκριτική (ιστορική και κοινωνιολογική) μελέτη των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, των αρχών και των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών τους. Επιδεικνύει διαρκές ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και την διαμόρφωση των κρατών και έχει διευθύνει σημαντικά, διακρατικά, συγκριτικά, ερευνητικά προγράμματα, που έχουν να κάνουν: με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τον οικονομικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη και την Ασία, με τη χρηματοδότηση και τη ρύθμιση των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, με τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην εκπαίδευση.

Η εισήγησή του στο συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε. θα επικεντρωθεί στις γενεαλογικές ανισότητες στηνεκπαίδευση, την εργασία, το κράτος πρόνοιας μέσα από τη μελέτη του για το περιβάλλον της κρίσης που πλήττει τους νέους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης σημαντικές και υψηλού κύρους αναμένονται και οι εισηγήσεις στις υπόλοιπες ολομέλειες, στις οποίες συμμετέχουν αντίστοιχου επιπέδου ακαδημαϊκοί και ερευνητές από τριτοβάθμια ιδρύματα του εξωτερικού. Ο καθηγητής του University of Wuppertal Heinz Sunker θα παρουσιάσει μια αξιόλογη εισήγηση για την Κριτική Θεωρία και θα εστιάσει στα ζητήματα της Δημοκρατίας στη σύγχρονη εποχή.

Ο καθηγητής στο University of Bielefeld Hans-Uwe Otto, θα μιλήσει γύρω από το αίτημα της προοδευτικής ανάπτυξης των δημοκρατικών θεσμών. Η Jo Moran-Ellis, καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο University of Sussex, θα παρουσιάσει μια κοινωνιολογική προσέγγιση γύρω από την πολιτική παιδεία στην παιδική ηλικία.

Στην ίδια ολομέλεια με εισήγηση που έχει τίτλο «Πολιτική παιδεία στην κοινωνία της μετανάστευσης» συμμετέχει και φέτος ο Baros Wassilios, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σάλζμπουρκ, και η Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Κύπρου Μαίρη Κουτσελίνη, με εισήγηση για την «Πολιτική παιδεία και παιδαγωγούσα κοινωνία».

Το συνέδριο πλαισιώνουν ακόμα με τη συμμετοχή τους στις ολομέλειες, κορυφαίοι Έλληνες Πανεπιστημιακοί όπως: Ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Νίκος Παπαδάκης καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News