Αγγέλα Δουλγεράκη

''Αποσπασματική'' η διαδικασία πανελλαδικών για τους γιατρούς

Με πανελλαδικές οι ειδικότητες στους γιατρούς από τον προσεχή Οκτώβριο.
Το υπουργείο Υγείας έχει δεχτεί γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία προβλέπει -μεταξύ άλλων- πανελλαδικές εξετάσεις για ειδικότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι σήμερα οι εξετάσεις γίνονταν στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) όπου ανήκε το νοσοκομείο ειδίκευσης κάθε γιατρού.


Θεσμοθετούνται, παράλληλα, νέες ιατρικές ειδικότητες, όπως η Κλινική Γενετική, νέες εξειδικεύσεις όπως η Επειγοντολογία και νέες ειδικότητες της Οδοντιατρικής όπως η Χειρουργική Στόματος. Θα δίνεται, παράλληλα, έμφαση στην ποιοτική και την ποσοτική βελτίωση των γενικών γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την υπό ανάπτυξη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει τη διαφωνία του με τις εξετάσεις. 


Αφήνει, μάλιστα, αιχμές για τις κυβερνητικές προθέσεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για κατάργηση των αποδοχών στους ειδικευόμενους γιατρούς. 


Η αιχμή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος τη χαρακτήρισε απολύτως παραπλανητική: «Είναι πραγματικά προσβλητική για τη νοημοσύνη του κάθε ανθρώπου αυτού του τύπου η φιλολογία».

Για αποσπασματική διαδικασία που απορρέει ως φαίνεται μιας αποσπασματικής πρότασης καθώς η εξεταστική διαδικασία θα έπρεπε να είναι η συνέχεια προγραμμάτων εκπαίδευσης , κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, μιλώντας στην πρωινή Ενημερωτική Εκπομπή του Ράδιο 9,84.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια