Αγγέλα Δουλγεράκη

Λιτότητα και γεωπολιτικές εξελίξεις πλήττουν την κρουαζιέρα

Επιπλέον 1,1 εκατ. τουρίστες θα ταξιδέψουν διεθνώς με κρουαζιερόπλοια το 2017 σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας ενώ στην Ελλάδα οι επιβάτες κρουαζιέρας αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά τουλάχιστον 20%. 

Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις της Ένωσης κάνουν λόγο για 25,3 εκατ. επιβάτες διεθνώς από 24,2 εκατ. το 2016. 

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων η μείωση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στη περικοπή δρομολογίων στην Τουρκία λόγω των προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. 

Επίσης, η Ελλάδα δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να διαχειριστεί τουριστικά τη φήμη ορισμένων περιοχών που δέχθηκαν υψηλές προσφυγικές ροές  με αποτέλεσμα την απόσυρση κρουαζιερόπλοιων τη φετινή χρονιά. 

Αλλά και για το 2016 η αύξηση της κρουαζιέρας αποδίδεται στην συγκυριακή μεταφορά προγραμμάτων από την Τουρκία.

Στις 128 με 130 φέτος οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Στους 225.000 οι επισκέπτες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΗ. Ακύρωση 20 αφίξεων από εταιρεία που έκρινε ότι οικονομικά δεν την συνέφερε η προσέγγιση στο λιμάνι , είπε στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος του οργανισμού Απόλλων Φιλιππής.

Το πρόγραμμα ωστόσο εξελίσσεται δυναμικά, σύμφωνα με τον ίδιο καθώς το Ηράκλειο θα είναι σταθμός HOME PORT για μία εταιρεία, ενώ τα έργα βελτίωσης των υποδομών εντός του λιμανιού θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως εκβάθυνση του λιμανιού, εξωτερική θωράκιση του μόλου, υποσκαφή στον Κούλε και ασφαλτοστρώσεις.

Σχόλια