default-image

Τράκαρες; Η οικογένεια σου χάνει το ενδιαφέρον της για τη ζωή

Απόψεις
Τράκαρες; Η οικογένεια σου χάνει το ενδιαφέρον της για τη ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Σοκάρει μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου για την εικόνα που παρουσιάζουν οι Έλληνες οδηγοί καθώς χάθηκε στο μέτρημα ο αριθμός νεκρών και τραυματιών.

Μιλά για το σύγχρονο Έλληνα τους θυμούς, την ταλαιπωρία και τις φοβίες του. Την ψυχοσύνθεση του και το πώς αντιμετωπίζει τα όποια αποσπασματικά μέτρα λαμβάνει η πολιτεία δίχως συνοχή και μόνο στον κατασταλτικό τους χαρακτήρα.

Μιλά για δύο χαμένες γενιές Ελλήνων και λέει πως η πολιτεία απαιτείται να κάνει στροφή τάχιστα με την είσοδο του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία.

Μιλά για διαταραχή πανικού και διερωτάται αν αυτή είναι γενικευμένη.

''Ο σύγχρονος Έλληνας έχει χάσει γενικότερα το παιγνίδι της ζωής'' επισημαίνει. ''Είμαστε ένας λαός που διακατέχεται από το φόβο κι όχι από το σεβασμό. Γιαυτό και τα κατασταλτικά μέσα, η τιμωρία. Ξεκινώντας μέσα από το σπίτι του''.

Ο κλινικός ψυχολόγος μιλά για οδήγηση υπό το κράτος ''Διαταραχής Πανικού. Υπενθυμίζει ότι τα περιστατικά κατάθλιψης έχουν τριπλασιαστεί. Πως οι Έλληνες είναι θυμωμένοι και στριμωγμένοι οικονομικά. Μετρά σε πολλούς θανάτους από αυτοκτονίες.

Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία έρευνας τα οποία παρουσίασε και δείχνουν πως ακόμα και οι συγγενείς θυμάτων τροχαίων, νεκροί, πολυτραυματίες, με μόνιμες αναπηρίες είναι για μεγάλο διάστημα επηρεασμένοι από ένα τέτοιο γεγονός, πέραν της ψυχολογικής επιβάρυνσης των ίδιων των εμπλεκόμενων.

Σύμφωνα με αυτά:

Το 72% των συγγενών των θυμάτων τροχαίων τους πρώτους έξι μήνες μετά το ατύχημα χάνει το ενδιαφέρον του για τη ζωή.

Το 37% κάνει σκέψεις για αυτοκτονία.

Το 70% αποκτά δυσκολίες στην οδήγηση.

Το 50% , δηλαδή ένας στους δύο αντιμετωπίζει προβλήματα με την αυτοπεποίθηση του.

Το 46% παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ένας στους τρείς αποκτά φοβίες που διατηρούνται σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News