Αγγέλα Δουλγεράκη

Αναμένεται ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία της υγείας

Μήνυση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη καταθέσει σήμερα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά, η ΠΟΕΔΗΝ προχωρά και σε αγωγή αποζημίωσης «για την αποκατάσταση του κύρους της Ομοσπονδίας και του προέδρου της », διεκδικώντας την επιδίκαση του ποσού των100.000 ευρώ.  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα λεφτά αυτά - σε περίπτωση που επιδικαστούν τελικά στην ΠΟΕΔΗΝ - θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στην αγορά υλικών και την επισκευή του ιατρικού-τεχνολογικού εξοπλισμού νοσοκομείων της χώρας.Με την οργή των ασθενών και των συγγενών τους έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό των δημοσίων δομών υγείας, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι κατηγορούν το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις του ΕΣΥ λέγοντας «πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι τις ανεπάρκειες του Συστήματος. Τρώμε ξύλο για τον κύριο Πολάκη».

Επικίνδυνη για τους ασθενείς είναι η αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να προμηθευτούν φάρμακα και υλικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το θέμα στον απόηχο του δημοσιεύματος της Guardian για την κατάρρευση του ΕΣΥ.
«Υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς έχουν ενημερώσει τον ΙΣΑ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για σοβαρές ελλείψεις που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων και εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί.
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο Λαϊκό, το οποίο παρουσιάζει πολύ συχνά ελλείψεις, σε ογκολογικά φάρμακα ,με αποτέλεσμα οι θεραπείες των ασθενών να μη γίνονται στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα το νοσοκομείο, για άλλη μια φορά, ακύρωσε προγραμματισμένες θεραπείες ογκολογικών ασθενών.

Άμεση απάντηση στο αίτημά της για ένταξη του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β! στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ζητά η Ένωση Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής με επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Οι παιδίατροι ζητούν την αποζημίωση του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα βρέφη κάτω των 12 μηνών.
Η Ένωση επαναδιατυπώνει το αίτημα που είχε θέσει προς το υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο του 2016, με αφορμή το περιστατικό μηνιγγίτιδας Β σε βρέφος 10 μηνών το οποίο είχε αίσιο τέλος χάρη στην άμεση αντίδραση της μητέρας σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων από την παιδίατρο.

Σχόλια