default-image

Π.Μπαριτάκης: Απλά και κατανοητά τα δεδομένα με τις κάρτες συναλλαγών

Απόψεις
Π.Μπαριτάκης: Απλά και κατανοητά τα δεδομένα με τις κάρτες συναλλαγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες σχεδόν οι καταναλωτικές δαπάνες αγαθών και υπηρεσιών περιλαμβάνονται στη λίστα για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου, βάση της πολυαναμενόμενης υπουργικής απόφασης που επιτέλους δημοσιεύτηκε. 

Εξαιρούνται δαπάνες που δεν θεωρούνται καταναλωτικές, όπως δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες υγείας, καθώς εμπίπτουν σε άλλη διάταξη. 

Ακόμη η απόφαση ορίζει ποιες κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από τη χρήση καρτών και πρέπει να συγκεντρώσουν ίσης αξίας αποδείξεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Επίσης επισημαίνεται ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News