Αγγέλα Δουλγεράκη

Μπερδέματα θα φέρει η αυτόνομη θέρμανση στο Ηράκλειο

Για μπερδέματα κάνουν λόγο οι ιδοκτήτες ακινήτων υποστηρίζοντας ότι η εγκύκλιος για την αυτόνομη θέρμανση δεν λύνει τα προβλήματα.

Εγκύκλιο που θα διευκρινίζει το νέο καθεστώς για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διευκρινίσει τις προϋποθέσεις αποκοπής από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Για μπερδέματα κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών ακινήτου στο Ηράκλειο Κώστας Αράπογλου στο Ράδιο 9,84, υποστηρίζοντας ότι η εγκύκλιος δεν λύνει τεχνικά θέματα με αποτέλεσμα η τοποθέτηση ενός καυστήρα ή μίας σωλήνωσης να προκαλέσει σοβαρές εντάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών καθώς ξηλώνεται από την αρχή ο κανονισμός των πολυκατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει δυνατότητα τοποθέτησης αυτόνομων συστημάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.


Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης. 


Οι απόψεις που διατυπώνονται επ' αυτού αναφέρουν ότι εφόσον σε μια πολυκατοικία η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των ενοίκων, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους (αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και η συμμετοχή). 

Σχόλια