default-image

Η Σκηνοθέτης Σ.Δερμιτζάκη για την παράσταση της θεατρικής συντροφιάς Ηρακλείου

Απόψεις
Η Σκηνοθέτης Σ.Δερμιτζάκη για την παράσταση της θεατρικής συντροφιάς Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου ανεβάζει την παράσταση ''Γράμματα σ' ένα φίλο Γερμανό'', του Αλμπέρ Καμύ, που θα πραγματοποιηθεί στο νέο χώρο της συντροφιάς, στην «Ξυλαποθήκη», επί της οδού Έβανς 60.

Σήμερα η πρεμιέρα του έργου το οποίο θα αναβαίνει και κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα επίκαιρο κείμενο, που στηλιτεύει το φασισμό και τον πόλεμο, μέσα από τα επιστολές του ίδιου του Καμύ σε έναν υποθετικό γερμανό φίλο, από τον Ιούλιο του 1943 ως τον Ιούλιο του 1944.  Οι επιστολές αυτές εκδόθηκαν εκτός Γαλλίας, που βρισκόταν τότε υπό γερμανική κατοχή, σε λίγα αντίτυπα. Ο Καμύ, μετά την απελευθέρωση, αρνήθηκε να τις επανεκδόσει.

Τα «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό», σε σκηνοθεσία: Σοφίας Δερμιτζάκη και Στέλλας Κουφάκη, αποτελούν ένα άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, στο οποίο διακηρύττει τη δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το παράλογο που φέρει ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία.

Με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό κατηγορώ, ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πώς σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν. Έτσι, διαχρονικές αξίες και υψηλά ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ιδέα της ευτυχίας και του ανθρώπου τοποθετούνται σε άλλες βάσεις, οικτίρονται ή διαστρεβλώνονται.

Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, πολλές- η κρίση αξιών δεδομένη. Στην παράστασή, μια γυναίκα αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα πιστεύω της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.

Η παράσταση θα ανέβει και στη Βιάννο, τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες θύματα της ναζιστικής Γερμανία.

Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει σε Χανιά, Ρέθυμνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News