Αγγέλα Δουλγεράκη

Φόροι και πάλι φόροι ''θα φάμε τις σάρκες μας''

Ο Παύλος Μπαριτάκης μιλώντας στο Ράδιο 9,84 είπε η φοροδοτική μας ικανότητα έχει εξαντληθεί προ πολλού και στο τέλος θα απομείνουν για φάγωμα μόνο οι σάρκες μας.

Το μήνυμα είναι ένα: ''Δε χαριζόμαστε σε κανένα, αλλά και δεν αδικούμε κανέναν'' διεμήνυσε από το 8o Tax Forum ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Στο επόμενο διάστημα προχωράμε, πρώτον, σε μόνιμες ομάδες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα για τις περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης, πρόσθεσε.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΓΓΔΕ αναφορικά με τους προληπτικούς ελέγχους κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, σχολίασε ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Παύλος Μπαριτάκης μιλώντας στο Ράδιο 9,84 επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκτός των φορολογικών ελέγχων απαιτείται ανάπτυξη κι ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθώς η φοροδοτική μας ικανότητα έχει εξαντληθεί προ πολλού και στο τέλος θα απομείνουν για φάγωμα μόνο οι σάρκες μας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΓΔΕ προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμων ομάδων για επιτόπιους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής σε εικοσιτετράωρη βάση, στοχευμένους ελέγχους ανά κλάδο, ενώ όπως είπε, διερευνάται και η δυνατότητα τροποποίησης του πλαισίου κυρώσεων για κάποιες παραβάσεις, όπως, π.χ. για την περίπτωση της αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Ο ίδιος μίλησε για τις προοπτικές που διανοίγονται με το νέο προφίλ που θα αποκτά η ΓΓΔΕ από τις αρχές του 2017 σε ρόλο ανεξάρτητης ενισχυμένης αρχής.

Με το νέο αυτό προφίλ, θα ενισχυθεί η λειτουργία του φορολογικού μας συστήματος σε βαθμό ικανό να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την παραοικονομία, έκνομες λειτουργίες που εκβιάζουν είπε.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων φαίνεται ότι συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων, αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής τα νούμερα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό πρόσθεσε.

Στο επόμενο διάστημα προχωράμε, πρώτον, σε μόνιμες ομάδες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα για τις περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης.

Ο έλεγχος δεν σταματά ποτέ, για καμία κατηγορία και για κανένα κλάδο επιχειρήσεων.

Τόνισε ότι επίσης, προετοιμάζονται σχέδια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ανά κλάδο και ανά κατηγορία κλάδων, αλλά και εισήγηση για τροποποίηση του πλαισίου κυρώσεων για μη έκδοση αποδείξεων και παρεμπόδιση του ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικαστική εμπειρία του καλοκαιριού και αφετέρου τις κοινωνικές επιπτώσεις των διατάξεων αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων.

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία Ernst & Young και παρουσιάσθηκε σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με τα νούμερα να αναφέρουν ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται ετησίως στα 10 με 16 δισ. ευρώ.

Μόνο από τον διαφυγόντα ΦΠΑ, τα έσοδα που χάνει το κράτος ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ ενώ από τα φυσικά πρόσωπα εκτιμάται 3,5 και 8,4 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι βασικοί παράγοντες που τροφοδοτούν την φοροδιαφυγή είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των φόρων, η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η έλλειψη φορολογικής κουλτούρας.

Σχόλια