Αγγέλα Δουλγεράκη

''Ο πόνος'' των προσφύγων σε δύο γραμμές

Μαρτυρίες-σοκ από τους επιζώντες των ναυαγίων ανοιχτά της Λιβύης που έχουν μεταφερθεί στην ιταλική Λαμπεντούζα, σύμφωνα με τα Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία.

''Κρατούνταν σχεδόν επί δύο μήνες σε μια αποθήκη στη Λιβύη και είχαν υποστεί κάθε μορφής βία.  Τα σκάφη στα οποία επιβιβάστηκαν ήταν ελαττωματικά· οι διακινητές πυροβόλησαν εν ψυχρώ έναν άνδρα μπροστά στα μάτια τους για να τους αναγκάσουν να ανέβουν. Και το ταξίδι με προδιαγεγραμμένη κατάληξη ξεκίνησε για να χαθούν τουλάχιστον 239 ζωές''.

''Για ξυλοδαρμούς και βίαιες πρακτικές που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια κάνει λόγο σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλοντας την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους της ιταλικής αστυνομίας στα κέντρα υποδοχής -και επιρρίπτοντας μερίδιο της ευθύνης στην ΕΕ λόγω της πίεσης που ασκείται στην Ιταλία να επιδείξει σκληρή στάση''. 

Αποκρούει τις αιτιάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας η Ιταλική Αστυνομία, με τον επικεφαλής της Φράνκο Γκαμπριέλι να τονίζει σε ανακοίνωσή του: ''Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιούνται βίαιες μέθοδοι έναντι των μεταναστών, είτε κατά τη διαδικασία ταυτοποίησής τους είτε κατά τον επαναπατρισμό τους''.

Συνολικά 766 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν την Πέμπτη από τις ιταλικές αρχές, στο πλαίσιο επτά διαφορετικών επιχειρήσεων. Οι πρόσφυγες και μετανάστες επέβαιναν σε πέντε φουσκωτές βάρκες και σε δύο πλοιάρια.

Πριν λίγες μέρες, περισσότεροι από 3000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν από τις ιταλικές λιμενικές αρχές.
Για τη διάσωση τους είχαν χρειαστεί συνολικά είκοσι ξεχωριστές επιχειρήσεις, υπό τον συντονισμό  της ιταλικής ακτοφυλακής. Οι άνθρωποι επέβαιναν σε είκοσι φουσκωτές βάρκες, τρία μικρά πλοιάρια και μια ψαρόβαρκα, γράφει το thepressProject.gr.

Σχόλια