Αγγέλα Δουλγεράκη

ΣΟΚ είπαν ναι στη CETA πριν διαβάσουν τις 1.600 σελίδες της συμφωνίας

Σε θολό τοπίο, εξ ου και η ανησυχία, η επικύρωση της υπογραφής της Ελλάδας και κατά πλειοψηφία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη CETA μεταξύ ΕΕ – Καναδά, καθώς οι βουλευτές που είπαν το ‘’Ναι’’ χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές που αυτή περιλαμβάνει.

Σε θολό τοπίο, εξ ου και η ανησυχία,  η επικύρωση της υπογραφής της Ελλάδας και κατά πλειοψηφία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη CETA μεταξύ ΕΕ - Καναδά, καθώς οι βουλευτές που είπαν το ''Ναι'' χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές που αυτή περιλαμβάνει.

Μόλις την Κυριακή άλλωστε οι Ντόναλντ Τούσκ και Ζαν Κλούντ Γιούνκερ είπαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι αυτή συνοδεύεται από 1.600 σελίδες , περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές και πως απαιτείται μετά τη μελέτη τους η συμφωνία των Εθνικών Κοινοβουλίων.

''Επικυρώσαμε τον Οκτώβρη του 2016 κατά πλειοψηφία στη Βουλή την υπογραφή μας από το 2014'' είπε ενδεικτικά σήμερα στο Ράδιο 9,84 το μέλος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής Θεόδωρος ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, Βουλευτής της Κ.Ο.  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ.

Διαχώρισε τη CETA από την ΤΤΙΡ, καταφέρθηκε κατά της δεύτερης είπε ότι αυτή δεν πρόκειται να περάσει αλλά άφησε αναπάντητο το ερώτημα για το αν πίσω από τις πολυεθνικές του Καναδά μπορούν να εισχωρήσουν κι αυτές των ΗΠΑ με την πιλοτική εφαρμογή της CETA από το Φεβρουάριο του 2017.

Δ.Πετράκης: Πρώτα τα κέρδη με τη CETA, μετά η ζωή

Στο μείζον ζήτημα των εν κρυπτό συνομιλιών, των συμφωνιών τα κείμενα των οποίων δεν γνωρίζουν οι βουλευτές, των υπογραφών και των επικυρώσεων τους πριν γίνει δημόσιος διάλογος και της δύναμης των συμφερόντων μεγάλων επενδυτικών σχημάτων σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών αλλά και των εργαζόμενων τους, αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο παιδοχειρουργός μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Δημήτρης Πετράκης.

Επόμενο βήμα η συζήτηση της συμφωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο, με στόχο να ψηφιστεί στο τέλος του χρόνου ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2017 και η πιλοτική εφαρμογή της το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.

Κερκόπορτα η Κομισιόν για την εισβολή των μεγάλων συμφερόντων των πολυεθνικών σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά την υπογραφή της CETA, η Θέση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κόλογλου στο Ράδιο 9,84.

Εφιαλτικά τα σενάρια για το τι θα σημαίνει η εφαρμογή της συμφωνίας από τον Φεβρουάριο του 2017, έστω και προσωρινά, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ασφάλεια και την δημόσια υγεία για τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του «Δημόκριτου» Νίκο Κατσαρό στο Ράδιο 9,84.

Σχόλια