default-image

Απολύθηκαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου

Κρήτη
Απολύθηκαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην απόλυση των 35 εργαζόμενων που απασχολούνται σε θέσεις καθαριότητας, πρασίνου, τεχνικές υπηρεσίες στο Δήμο Ηρακλείου προχώρησε η Δημοτική Αρχή με την υπόσχεση της επαναπρόσληψης στο προσεχές διάστημα και όταν η σχετική τροπολογία λύσει τα χέρια της αυτοδιοίκησης, όπως οι ίδιοι είπαν επικοινωνώντας  με το Ράδιο 9,84.

Πρόκειται για 16 εργαζόμενους στην καθαριότητα και τους υπόλοιπους σε άλλες θέσεις του Δήμου, με τους πρώτους να ενημερώνονται την ώρα που πήγαν για να πιάσουν δουλειά.

Τροπολογία, προκειμένου να υπάρχει λύση και να μην χάσει η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου εργαζόμενους, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως επισημαίνει: Σύμφωνα με τη στενά γραμματική διατύπωση του άρθρου 12 της ανωτέρω αναφερόμενης Π.Ν.Π., πρόκειται να παραταθούν μόνο οι σαράντα τρεις (43) συμβάσεις που συνάφθηκαν στις 23.12.2015, με συνέπεια να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του τομέα καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντιχάκης από την πλευρά του επισημαίνει ότι οι δήμοι, λόγω των μνημονιακών (Ν. 4093/2012) απαγορεύσεων πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων, προσλάμβαναν τα τελευταία χρόνια προσωπικό στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στο Δήμο Ηρακλείου, για την ίδια προκήρυξη 100 θέσεων, η υπογραφή των συμβάσεων έγινε σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν τέλη του 2015 οπότε υπέγραψαν 55 εργαζόμενοι και η άλλη αρχές του 2016 με τους υπόλοιπους 45, προκειμένου να μην υπάρξει κενό στο κρίσιμο μεσοδιάστημα για τις Υπηρεσίες Καθαριότητας με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, έως ότου γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η κυβέρνηση όμως αρνείται την επέκταση των συμβάσεων των υπαλλήλων που προσελήφθησαν τη δεύτερη φάση θεωρώντας ότι υπάρχει ο «κίνδυνος» να θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης!

Η μη επέκταση των συμβάσεών τους, σε συνδυασμό με την δραματική μείωση του προσωπικού τα τελευταία 7 χρόνια, βάζει σε κίνδυνο την αποκομιδή των απορριμμάτων, συμβάλει στην περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς του υφιστάμενου προσωπικού, κάτι που έτσι κι αλλιώς γίνεται εδώ και χρόνια λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και προλειάνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίησή της, όπως έχει συμβεί σε άλλους δήμους (πχ Χερσόνησος).

Τέλος ρωτά τον Υπουργό τι άμεσα μέτρα και αποφάσεις θα πάρει προκειμένου 

να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων ΥΕ και ΔΕ προσωπικού στους ΟΤΑ.

Ζητά να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων και ειδικά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ειδικά οι 100 8μηνίτες εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου

να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων ώστε να έχουν επαρκές μόνιμο προσωπικό και έτσι να μπορούν να τηρούνται οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, με σύγχρονα μέσα και ανανεωμένο στόλο και να μην επιβαρύνονται οι δημότες με ανταποδοτικά τέλη".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News