Αγγέλα Δουλγεράκη

Πέρασαν ''αδιάβαστη'' τη CETA

Ε.Ε. και  Καναδάς υπέγραψαν τελικά χθες την πρώτη ολοκληρωμένη εμπορική και οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τη λεγόμενη CETA.

Το γαλλόφωνο Βέλγιο έδωσε το «πράσινο φως» για την υπογραφή της συμφωνίας, που θα αρχίζει να εφαρμόζεται προσωρινά μετά την επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το καναδικό ενώ θα πάρει οριστική μορφή όταν επικυρωθεί απ' όλα τα εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 1.600 σελίδες, ενώ καταργεί το 99% των υφιστάμενων σήμερα δασμών.

H CETA καταργεί το 99% των τελωνειακών δασμών και, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, μπορεί να αυξήσει το διμερές εμπόριο κατά 12 δισ. δολάρια το χρόνο.
Η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο του Καναδά και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική. 

Οι πολέμιοι της εμπορικής συμφωνίας υποστηρίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για έτι περεταίρω ενίσχυση των πολυεθνικών, υποβάθμιση του επιπέδου διατροφής αλλά και περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο καναδός πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο Τουσκ σημείωσε ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι πολιτικοί έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση της «πραγματικότητας που δεν βασίζεται στα γεγονότα» και της «πολιτικής που ξεπερνάει την αλήθεια», σύμφωνα με τα Διεθνή Ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και η παγκοσμιοποίηση έχουν προστατέψει εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα, τη φτώχεια και τις συγκρούσεις, λίγοι όμως το ξέρουν».

 Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτευχτεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με το Βέλγιο και ευχαρίστησε την καναδική πλευρά για την «υπομονή» της.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε των επιλογών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν «έχει γίνει καμία υποχώρηση» από την πλευρά της Ευρώπης.

«Δεν επικρίνω αυτούς που μας επικρίνουν. Τους ακούω και καλό θα ήταν να ακούν και αυτοί τι λένε κάποιοι άλλοι» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, δηλώνοντας «ενοχλημένος» που μπορούν κάποιοι να σκέφτονται ότι «η Ευρώπη θα θυσίαζε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό αυτής της συμφωνίας».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για μια «ιστορική» συμφωνία που είναι επωφελής για όλους. Ερωτηθείς σχετικά με την αναβολή της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Καναδά, λόγω των βελγικών αντιδράσεων, ανέφερε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έγινε αντιληπτός o τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ.

«Είχαμε προγραμματίσει να υπογράψουμε αυτήν τη συμφωνία πριν από τρεις ημέρες, την υπογράφουμε σήμερα», δήλωσε.

«Αυτό δεν κάνει τεράστια διαφορά στο θετικό οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει για δεκαετίες γι' όλους τους πολίτες μας» κατέληξε.

Σχόλια