default-image

Πέρασαν τη CETA πριν αποφασίσουν τα Κοινοβούλια

Κρήτη
Πέρασαν τη CETA πριν αποφασίσουν τα Κοινοβούλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασαν τη CETA με συνοπτικές διαδικασίες πριν αποφανθούν στο σύνολο τους τα Εθνικά κοινοβούλια των χωρών - βλ. Ελλάδα - εγείροντας τεράστια ερωτηματικά όχι μόνο για τη συμφωνία,  ως συμφωνία αλλά και για τα οικονομικά - πολιτικά συμφέροντα που παίζονται, όπως καταγγέλλουν μέχρι σήμερα επιστήμονες, φορείς και συλλογικότητες για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της διατροφής.

''Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των βελγικών πλευρών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) ανακοίνωσε ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ'' γράφει ο Διεθνής Τύπος.

''Μέχρι σήμερα, το Βέλγιο δεν μπορούσε να πει ''Ναι'' στη συμφωνία, εξαιτίας των αντιρρήσεων της Βαλονίας''. 

''Μια συμφωνία'' έχει επιτευχθεί, δήλωσε ο Μισέλ έπειτα από μια νέα συνάντηση μεταξύ των βελγικών περιοχών και γλωσσικών κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Κοινοβούλια του Βελγίου, τα οποία θα αποφανθούν ''πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής''.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ''καλά νέα'' και υπογράμμισε πως ''μόνο όταν όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά της ΕΕ για την υπογραφή της CETA, θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό'' σύμφωνα με το in.gr.

 ''Η συμφωνία των βέλγων πολιτικών για την υπέρβαση του αδιεξόδου όσον αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά μένει ακόμη δουλειά να γίνει προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία'' ανακοίνωσε η καναδική κυβέρνηση.

''Διαπραγματευτήκαμε μια σταδιακή συμφωνία που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για τη μεσαία τάξη. Ο Καναδάς παραμένει έτοιμος να υπογράψει αυτή τη σημαντική συμφωνία, όταν η Ευρώπη θα είναι έτοιμη'' δήλωσε ο Άλεξ Λόρενς, εκπρόσωπος της καναδής υπουργού Εμπορίου, Κρίστια Φρίλαντ.

Υπενθυμίζεται , ότι στην Ελλάδα το Εθνικό Κοινοβούλιο επίσημα, δεν έχει πει ναι καθώς το θέμα ακόμα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, με άγνωστο το χρόνο ολοκλήρωσης της συζήτησης, σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής Σπύρο Δανέλλη που μίλησε στο Ράδιο 9.84.

ΔΙΑΔΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είπαμε ''ναι'' στη CETA πριν αποφασίσει η Βουλή

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News