Αγγέλα Δουλγεράκη

Είπαμε ‘’ναι’’ στη CETA πριν αποφασίσει η Βουλή

Το θέμα βρίσκεται ακόμα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής που αρχικά και κατά πλειοψηφία γνωμοδοτεί θετικά προς το Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά χωρίς η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί παράλληλα με την ψηφοφορία που απαιτείται επί της απόφασης, σύμφωνα με τον βουλευτή , εκπρόσωπο από το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη στο Ράδιο 9,84.

Με διαδικασίες που προκαλούν ερωτηματικά τρέχουν και στην Ελλάδα τη συμφωνία CETA - ΤΤΙΡ.

Το θέμα βρίσκεται ακόμα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής που αρχικά και κατά πλειοψηφία γνωμοδοτεί θετικά προς το Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά χωρίς η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί παράλληλα με την ψηφοφορία που απαιτείται επί της απόφασης, σύμφωνα με τον βουλευτή , εκπρόσωπο από το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη στο Ράδιο 9,84.

Ακολούθως η γνωμοδότηση παράλληλα με την ολοκλήρωση του διαλόγου και με τους κοινωνικούς φορείς περνά προς έγκριση ή όχι από το Εθνικό Κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από την τελευταία απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο η Ελλάδα έχει πει το ''Ναι'', καθώς το θέμα συζητείται στους  κόλπους της Ευρώπης με μεγάλη προσοχή και μυστικότητα από το 2009, πριν από τα παραπάνω, με μόνη αντίδραση αυτή του κρατιδίου της Βαλονίας στο Βέλγιο.

''Μπορεί να ανατραπεί το  Ελληνικό ''ναι'' στη συμφωνία εφόσον το κοινοβούλιο εκφράσει άλλη άποψη προσθέτει ο βουλευτής, που ωστόσο κρίνει από τη δική του πλευρά ότι η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά έχει περισσότερα οφέλη καθώς η νομοθεσία του Καναδά είναι εγγύτερη με αυτή της Ευρώπης.

Χαρακτηρίζει επίσης δυσκολότερη και με πολλά ανοικτά  μέτωπα τη συμφωνία με τις ΗΠΑ που ακολουθεί και αφορά στα μεταλλαγμένα.

 
Στο κείμενο της Ειδικής Επιτροπής μάλιστα αναφέρεται:  ''Αντικείμενο αποτελεί συγκεκριμένα η διερεύνηση του περιεχομένου και των διαδικασιών σύναψης των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου μεταξύ Ε.Ε., Καναδά και Η.Π.Α., η προώθηση της διαφάνειας στις εμπορικές ΑΔΑ: 07-043Ι διαπραγματεύσεις, η εξέταση δυνατοτήτων συμμετοχής του κοινοβουλίου και, μέσω αυτού, της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών φορέων σε αυτές, η επιδίωξη συνεργασίας με τυχόν αντίστοιχες επιτροπές των κρατών μελών της Ε.Ε. Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί επίσης και η διατύπωση προτάσεων προς την κυβέρνηση, με συμβουλευτικό χαρακτήρα και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 32 Α παρ. 8 και 41Β του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό)''.


Υπενθυμίζεται ότι το ''Όχι'' της Βαλονίας προκαλεί κραδασμούς σε πολιτικό επίπεδο στο κέντρο των Βρυξελών καθώς μπλόκαρε την υπογραφή της συμφωνίας αύριο με τον Καναδά και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των Κοινοβουλίων, με τους αντιδρώντες να μιλούν για συμφωνία κάτω από το τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διατλαντική συμφωνία, απειλή για τον άνθρωπο και τις μικρές φάρμες

Πρόσφατες ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στο Ράδιο 9,84 ότι οι Ευρωβουλευτές δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε σημειώσεις, ούτε να πάρουν έγγραφο όταν το θέμα συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο.


''Η τύχη μας είναι στα χέρια μας, παράλληλα με την κίνηση Δήμων να ανακηρύξουν σε ελεύθερες ζώνες τις Δημοτικές ενότητες τους επανέλαβε στο Ράδιο 9.84 ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου Νίκος Κατσαρός''.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1360032&srv=374

Για τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανακηρύξει όλη την Κρήτη μέσω της ΠΕΔ σε Ελεύθερη Ζώνη από τις συμφωνίες TTIP-CETA, έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης.

Υπενθυμίζει επίσης ότι με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο:

Δηλώνει την συμμετοχή στα εθνικά και στα διεθνή δίκτυα τοπικών αυτοδιοικήσεων. 
Υποστηρίζει το θέμα στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔ και ΚΕΔΕ. 
Αναλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Παράλληλα τις μεθοδεύσεις ενός παγκόσμιου αμερικανισμού απόλυτου ελέγχου, που φτάνει μέχρι την διατροφική επάρκεια λαών και το πολύτιμο αγαθό του νερού, βλέπει πίσω από την πίεση να περάσουν συμφωνίες όπως οι CETA-TTIP-TISA,  ο Δρ. Οικονομικών Επιστημών και συγγραφέας Κώστας Λάμπος .

Προβληματισμός για τις συμμαχίες που θα κλείσει η Ελληνική Κυβέρνηση με τους Διεθνής παίκτες αναφορικά με τις εμπορικές συμφωνίες, καθώς τα πάντα αλλάζουν όπως λέει στο Ράδιο 9,84 ο παιδοχειρουργός, μέλος του ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Δημήτρης Πετράκης.  

''Τεχνολογία, σπόροι, χημικά, ενέργεια σε ένα παιγνίδι εξουσίας απαιτεί επαναλαμβάνει εξειδικευμένους χειρισμούς'' αναφέρει, ''καθώς στο κάδρο απαιτείται να ξέρεις επίσης ποιόν θα έχεις απέναντι σου και στο εσωτερικό να έχεις μετρήσεις κέρδη και απώλειες, όπως εργασιακά, περιβάλλον κ.ά''.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1357135&srv=374

Σχόλια