Αγγέλα Δουλγεράκη

Εκνευρισμός σε Ευρώπη και Καναδά για το Όχι της Βαλονίας στη CETA

Στο Στρασβούργο αύριο το πρωί  οι Ευρωβουλευτές επανεξετάζουν το θέμα συνεργασίας της CETA μεταξύ ΕΕ-Καναδά, για την οποία ήδη το κρατίδιο της Βαλονίας είπε όχι.

H υπογραφή θα γινόταν στη Σύνοδο ΕΕ-Καναδά την Πέμπτη, για την οποία ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντώ θα πήγαινε στις Βρυξέλλες.

Στο τελεσίγραφό του, ο Τουσκ ανέφερε πως εάν το Βέλγιο δεν μπορούσε να υπογράψει, η Σύνοδος θα έπαιρνε αναβολή επ' αόριστον.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να υπογράψει την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά, έπειτα από τις αντιρρήσεις της Βαλονίας.«Είπα επισήμως στον Τουσκ ότι δεν έχουμε συμφωνία» είπε ο Σαρλ Μισέλ μετά από συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους.
Ο βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι είναι ακόμα ανοιχτός σε διάλογο με τη Βαλονία και τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η CETA θεωρείται «νεκρή».


Έπειτα από την ανακοίνωση του βέλγου πρωθυπουργού, ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την άποψη ότι η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη Σύνοδος ΕΕ-Καναδά για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας CETA είναι ακόμη «εφικτή».


«Από κοινού με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό εκτιμούμε πως η Σύνοδος της Πέμπτης είναι ακόμη εφικτή. Καλούμε όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση. Υπάρχει ακόμα χρόνος» γράφει σε μήνυμά του στο Twitter.

Η απόρριψη από την Βαλονία και κατ επέκταση από το Βέλγιο της CETA, αποκάλυψε κι άλλες ακρότητες που περιέχουν τόσο αυτή η συμφωνία με τον Καναδά, όσο και η επερχόμενη TTIP με τις ΗΠΑ, είπε ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου Νίκος Κατσαρός, μιλώντας στο Ράδιο 9.84 .


Παράλληλα , υποστήριξε ότι αφού οι τελικές αποφάσεις περνάνε πλέον από τα εθνικά κοινοβούλια, είναι η ώρα τα κινήματα πολιτών να ασκήσουν τις μέγιστες πιέσεις σε όλη την Ε.Ε. και την Ελλάδα, ώστε να μην περάσουν  οι καταστροφικές αυτές συμφωνίες σε βάρος των λαών και προς όφελος μόνο των πολυεθνικών.

Σχόλια