Αγγέλα Δουλγεράκη

Γ.Μουζάλας προς Ν.Τούσκ: Αναλάβετε ενεργό δράση στο προσφυγικό

Πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να αναλάβει ενεργό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να αναλάβει ενεργό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός, παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα ζητώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα εξής θέματα: 

- Στην τήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας απ' όλες τις πλευρές, «καθώς είναι o μόνος τρόπος νόμιμης και ασφαλούς μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη».


 
- Στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκά κράτη μέλη (Relocation), ιδιαίτερα όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους, καθώς η διαδικασία στην ουσία δεν λειτουργεί: Ως τα τέλη του 2016 θα έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί 33.000 άνθρωποι ενώ έχουν μεταφερθεί μόνο 5.000.

 
-Στη διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους από την Τουρκία προς την Ευρώπη (resettlement) προκειμένου να περάσει το μήνυμα της νόμιμης μετάβασης στην Ευρώπη.

- Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών - αντί των επιστροφών που σήμερα πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά- ο οποίος θα διευκολύνει τη επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
 

- Στην τροποποίηση του κανονισμού του «Δουβλίνου» για τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, με τρόπο που να μην ισοπεδώνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.
 


Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας επισήμανε επίσης πως η Ελλάδα είναι αντίθετη στην ιδέα της λεγόμενης ευέλικτης αλληλεγγύης, την οποία επικαλούνται κάποιοι από τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αποποιηθούν των ευθυνών τους για ένα πραγματικό μοίρασμα υποχρεώσεων στο προσφυγικό.


 
Από τη μεριά του ο κ. Σούλτς - συνεχίζει η ανακοίνωση - δήλωσε ουσιαστικά αλληλέγγυος με την Ελλάδα, είπε πως πολλά κράτη μέλη έχουν αφήσει στην ουσία τη χώρα μας μόνη της, και υπογράμμισε πως πρέπει να επισπευσθεί οπωσδήποτε η μετεγκατάσταση.


Παράλληλα όμως, έθεσε ζήτημα καθυστέρησης των επιστροφών εκ μέρους της Ελλάδας, για το οποίο ο κ. Μουζάλας πήρε μέρος της ευθύνης που ανήκει στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας ωστόσο την υποχρέωση οι επιστροφές να γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την παρατηρούμενη απροθυμία των κρατών μελών, να διαθέσουν εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO).
 
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε περεταίρω πληροφόρηση για μια σειρά ζητημάτων και πρότεινε την έναρξη πιο στενής συνεργασίας και συνέχειας της επικοινωνίας του με τον κ. Μουζάλα.

Νέα επεισόδια στο  hotspot της Χίου

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες απέκλεισαν τις εισόδους του hotspot της ΒΙΑΛ, στη Χίο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει περίπου πέντε αιτήσεις την ημέρα πράγμα που σημαίνει ότι οι διαμένοντες στο κέντρο θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκεί επί πολλούς μήνες.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία έγινε και την Τετάρτη, όταν επί τρεις ώρες απαγορεύθηκε σε αστυνομικούς, σε υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου και σε άλλους εργαζομένους στο hotspot  να μπουν ή να βγουν από αυτό, σύμφωνα με το in.gr. 

Διασώθηκαν 301 μετανάστες στη Μεσόγειο

Στη διάσωση 301 μεταναστών που επέβαιναν σε πλοιάρια προχώρησε η ιταλική ακτοφυλακή, που επιβεβαίωσε και τον πνιγμό πέντε ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Το πλήρωμα ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Ιρλανδίας ανέσυρε τα πέντε πτώματα από μια φουσκωτή λέμβο, που βρίσκονταν ανάμεσα στους 118 μετανάστες που διασώθηκαν.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Life Boat ανέφερε ότι διέσωσε 130 ανθρώπους από μια άλλη φουσκωτή λέμβο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 18 ανθρώπους από μια ξύλινη βάρκα κοντά στο νότιο νησί Παντελλερία, ακόμη 11 κοντά στο ακατοίκητο νησί Λαμπιόνε και 24 ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα την Τετάρτη το πρωί.

Περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι αγνοούνται ή πέθαναν καθώς επιχειρούσαν μέσα από αυτή την διαδρομή να φθάσουν με πλοιάρια προς την Ευρώπη σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Σχόλια