Αγγέλα Δουλγεράκη

Αγροτική ανάπτυξη και υπερφορολόγηση σε παράλληλη πορεία

Χωρίς αναπτυξιακό στόχο το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του Μέτρου 6.1 που ανακοινώθηκε χθες, καθώς απλά διαχειρίζεται προγράμματα της ΕΕ,  επισημαίνουν αγρότες μιλώντας στο Ράδιο 9,84, καθώς τα χρήματα που θα τους δοθούν προκειμένου να επιστρέψουν στα χωράφια θα φορολογηθούν με το 22% από το πρώτο ευρώ.

''Παρά το έντονο ενδιαφέρον και θα φανεί αυτό, εκ νέου, πολύ σύντομα, οι αναπτυξιακοί στόχοι είναι απόντες. Ότι δίνουν μέσω προγραμμάτων σύντομα θα το πάρουν πίσω με αυτή τη φορολογία. Απελπιστικά μικρό είναι και το ποσοστό όλων όσοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, παρά τα πολλά αρνητικά του'' είπε στο σταθμό ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλιετζάκης.


''Οι νέοι αγρότες έχουν καταστραφεί ούτως ή άλλως. Είτε χθες είτε σήμερα οι πολιτικές κινήσεις ή αστοχίες, τους οδηγούν σε αυτή την κατάσταση.  Εκμεταλλεύονται τα προγράμματα αλλά χωρίς αποτέλεσμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου, υπερφορολόγηση, περικοπές και κουτσουρεμένη ΚΑΠ κατά 40% μέχρι το 2019 μόνο σε βάρος της Κρήτης, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ενασχόληση με τη γη'', είπε από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της ομάδας Αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγκεκριμένα του Μέτρου 6.1,  περίπου 12.000 νέοι αγρότες , έως και 40 ετών, θα είναι οι ωφελημένοι, για την είσοδό τους στον αγροτικό τομέα και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για το Μέτρο είναι 241 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν περίπου 12.000 νέοι γεωργοί, που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο.

Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ, ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας ή εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης.

Οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή των μικρών νησιών μέχρι και 3.000 κατοίκους έχουν αυξημένη στήριξη. Ειδικότερα, για όσους προσανατολιστούν στη φυτική παραγωγή το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 17.000 ευρώ, για την κτηνοτροφική στα 19.500 ευρώ και για τη μικτή στα 17.000 ευρώ. Τα εν λόγω ποσά προσαυξάνονται, ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας, κατά 2.500 ευρώ, αν είναι ορεινή, μειονεκτική ή μικρά νησιά με πληθυσμό έως και 3.000 κατοίκους.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε ότι «η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές είναι βασικός μας στόχος, δεδομένης και της διαφαινόμενης τάσης επιστροφής νέων στην ύπαιθρο». Ο υπουργός τόνισε πως, «αν δεν ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις της γεωργίας και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο». Και πρόσθεσε: «Ενισχύουμε, λοιπόν, την είσοδο νέων γεωργών στο επάγγελμα και την ανάληψη της αρχηγίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τις προηγούμενες γενιές, με επαρκές αρχικό παραγωγικό δυναμικό».

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Μέτρο μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από την 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η ένταξη των νέων γεωργών στο Μέτρο μπορεί να συνδυαστεί με την ενίσχυσή τους - και μάλιστα με προνομιακούς όρους - από άλλα Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020, όπως "Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης", "Επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων με δράση κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους γεωργούς", "Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων", "Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών" και "Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών".

Σχόλια