default-image

Ι.Μελάκη: ''Γελοίοι'' οι όροι αποτροπής πλειστηριασμών

Κρήτη
Ι.Μελάκη: ''Γελοίοι'' οι όροι αποτροπής πλειστηριασμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

''Είναι γελοίο να τίθεται ως προϋπόθεση για την αποφυγή του πλειστηριασμού η μόνιμη οικονομική αδυναμία του δανειολήπτη ή, η μη διάθεση κανενός περιουσιακού στοιχείου, είπε στο Ράδιο 9,84 η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη, αναφερόμενη στα περί του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση για να κλείσει τα όποια νομικά κενά για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς νοικοκυριών, εμπόρων και επιχειρηματιών.

Αρνητική η ένωση στο  σενάριο επιβάρυνσης των οφειλετών με το 20% του ποσού που οφείλουν συνολικά για την εξαγορά του, καθώς ζητά την πλήρη διαγραφή του, ενώ με υπόμνημα της πρόσφατα προς το Γιώργο Σταθάκη δηλώνει ότι είναι αντίθετη με την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα fund.

Η Ιωάννα Μελάκη απορρίπτει τα περί: ''Κανένας πλειστηριασμός μέχρι σήμερα'', υπενθυμίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για 500ους πλειστηριασμούς ανά την Ελλάδα από το Ελληνικό Δημόσιο και προσθέτει ότι μόνο στο 2016 στην Κρήτη αποφεύχθηκαν 10 πλειστηριασμοί είτε λόγω της απεργίας των Δικηγόρων, είτε λόγω των προσπαθειών της Ένωσης Καταναλωτών.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πλειστηριασμού ενός σπιτιού στην Ιεράπετρα αυτή την περίοδο.

Η πρόεδρος της Ένωσης μιλά για διαδικασίες πλειστηριασμών ακόμα και μεταξύ ιδιωτών με το οφειλόμενο ποσό στα 500 ευρώ, ή για χρέη 4.000 έως 10.000 ευρώ προς τραπεζικά καταστήματα.

Προσθέτει ότι προς το παρόν στις Ενώσεις προσφεύγουν ιδιώτες για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και πως οι επιχειρηματίες δεν είναι ενήμεροι για τη βοήθεια που μπορούν να έχουν.

Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους δανειολήπτες λέγοντας, ότι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στις Ενώσεις καθώς επιτήδειοι έχουν στήσει κέντρα παροχής υπηρεσιών κι έναντι αδρής αμοιβής τάζουν στους πανικοβλημένους,  λαγούς με πετραχήλια.

Την ίδια ώρα επόπτης του Υπουργείου Οικονομικών επικοινωνώντας με το Ράδιο 9,84, ζήτησε να διευκρινιστεί από την Ιωάννα Μελάκη ότι οι πλειστηριασμοί στους οποίους αναφέρθηκε με την επίκληση του ονόματος του πρωθυπουργού, δεν έχουν σχέση με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα εγκύκλιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς ως προϋπόθεση φέρεται να τίθεται  η μόνιμη οικονομική αδυναμία των δανειοληπτών, είτε να είναι συνεργάσιμοι στις ρυθμίσεις των χρεών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που ετοιμάζονται να εκδώσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας δεν θα βγαίνει στο «σφυρί» για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η πρώτη και μοναδική στέγη οικογενειών, ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα.

Κατηγορηματικός ότι τα ξένα funds που θα αναλάβουν τα "κόκκινα" δάνεια δεν πρόκειται να πάρουν και τις υποθήκες των δανείων, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Στην επισήμανση ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες πιέζουν την Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος είπε: «Σας διαβεβαιώνω, επειδή μου έλαχε να έχω τη νομοθεσία για τα "κόκκινα" δάνεια και τη δευτερογενή αγορά, ο νόμος είναι σαφής, έχει ψηφιστεί, δεν υπάρχει κανένα θέμα αναθεώρησης του νόμου».

Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει άμεσα και να θέσει όρια για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ζητά η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ναι μεν αλλά, έως ότου αποσαφηνιστεί πλήρως το καθεστώς εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από τον δανειολήπτη, από τον αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Μπάμπη Λεκάκη στο Ράδιο 9,84. 

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News