Αγγέλα Δουλγεράκη

Ο ''κατώτατος'' κι ''υποκατώτατος'' μισθός

Διαφοροποιημένο από το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας είναι το αγγλικό κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για τον κατώτατο μισθό, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Αν και στο αρχικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα έκανε λόγο για διαφωνία μεταξύ των μελών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς τον κατώτατο μισθό, το αγγλικό κείμενο είναι σαφές ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού των νέων, ο οποίος μάλιστα προσδιορίζεται ως «υποκατώτατος μισθός.»

Συγκεκριμένα, στο σημείο 6 της σελίδας 41, μιλά για κατώτατο μισθό (υποκατώτατο μισθό) για τους νέους, ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ μικτά) για τον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας τους και στο 95% για τον 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας τους.

Αυτό σημαίνει πως ένας νέος με ένα έτος εργασιακής εμπειρίας θα πάρει 527 ευρώ μικτά ενώ στο 2ο χρόνο θα πάρει 556 ευρώ.

Το αρχικό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα, σύμφωνα με το iefimerida.gr αναφερόταν:

«Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς τη λειτουργία του κατώτατου μισθού των νέων. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη. Το ως άνω σύστημα μειωμένου κατώτατου μισθού θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά την πάροδο των δύο ετών. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια».

Σχόλια