Αγγέλα Δουλγεράκη

Στο κεφάλαιο ''θεωρεία'' παραμένει ο ΒΟΑΚ

Καμία αίτηση από την Ελλάδα για χρηματοδότηση του ''ΒΟΑΚ'' απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζας Βόερμπεργκ σε συνεργασία με το Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.

''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διευκολύνει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να προωθήσουν την κατασκευή των εναπομενόντων τμημάτων κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων (ΕΠΕΕ).

Ωστόσο, εναπόκειται στη Ελλάδα να θέσει την προτεραιότητα των αναγκών της, σχετικά με το σχεδιασμό την υλοποίηση και την παρακολούθηση τέτοιου είδους συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Αυτή ήταν η απάντηση της Επιτρόπου κ. Violeta Bulc, αρμόδιας για θέματα μεταφορών.

Επιπλέον, στην απάντησή της η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι ''για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 προβλέπεται περαιτέρω χρηματοδότηση μέχρι περίπου 125 εκατ. ευρώ επιλέξιμων δαπανών, που θα συγχρηματοδοτηθούν εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των μέχρι τώρα προσκλήσεων προτάσεων έργων υπό τον Μηχανισμό ''Συνδέοντας την Ευρώπη'' δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις για χρηματοδότηση έργων υποδομών μεταφορών σχετικών με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης''.

 ''Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι προβληματισμοί και η ανησυχία που εκφράζουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με συνεχείς παρεμβάσεις μας επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει κάποια ένταξη μέρους ή ολόκληρου του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο και ότι κινδυνεύουν με απένταξη και τα τμήματα των έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013'' δηλώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

 ''Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να θέσει προτεραιότητες και να δώσει τη δέουσα προσοχή σε μια περιοχή μάλιστα που μπορεί να ευνοηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης δεν θα συμβάλλει μόνο στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο'' η θέση της Ελίζας Βόερμπεργκ.

Σχόλια