Αγγέλα Δουλγεράκη

ΠΟΕΔΗΝ: Με τα μουλάρια το 2016 η διακομιδή ασθενών

Απλοί οδηγοί με δίπλωμα τρίτης κατηγορίας θα μπορούν στο εξής να οδηγούν ασθενοφόρα, αν και υπάρχουν 4 χιλιάδες διασώστες άνεργοι, ασθενοφόρα ακινητοποιημένα λόγω βλαβών, διακομιδές που γίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας με μουλάρια, άλογα, μπουλντόζες και αγροτικά οχήματα με αποτέλεσμα απώλειες ανθρώπινων ζωών, η εικόνα της υγείας σήμερα μεταξύ άλλων, σύμφωνα με νεότερη έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι αποκαλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως ''τρίο της συμφοράς'' της Δημόσιας Υγείας και τους κατηγορούν ότι διοργανώνουν φιέστες για τα εγκαίνια νέων ασθενοφόρων, ενώ οχήματα μένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και ελλείψεων πληρωμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλη ανάγκη από ασθενοφόρα δεν προβλέφθηκε να προμηθευτούν καινούρια, παρ' ότι έγιναν σχετικοί διαγωνισμοί από τις Διοικητικές Περιφέρειες (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ).

''Οι Περιφέρειες που δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα είναι της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Στις περιοχές αυτές κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% του στελεχιακού δυναμικού και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα νέα ασθενοφόρα που προμηθεύτηκαν οι περιοχές που εξυπηρετούν το 30% του πληθυσμού της χώρας, παρ' ότι έγινε με πρωτοβουλία των Διοικητικών Περιφερειών και όχι της κυβέρνησης, παρ' ότι παραμένουν ακινητοποιημένα από την έλλειψη Πληρωμάτων Ασθενοφόρων'' αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

''Οι διακομιδές στην Περιφέρεια εξαιτίας των σαράβαλων, ακινητοποιημένων λόγω βλαβών ασθενοφόρων και ελλείψεων πληρωμάτων, γίνονται με μουλάρια, άλογα, αγροτικά οχήματα, ιδιωτικά οχήματα και εσχάτως με μπουλντόζες.

Καθυστερούν οι διακομιδές με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Καταγγελίες και από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Αθήνα Γιώργο Μαθιόπουλο ότι οδεύουν στην πρόσληψη επαγγελματιών οδηγών για την ενίσχυση των ασθενοφόρων, όταν '' είναι μείζονος σημασίας τα πληρώματα των ασθενοφόρων να είναι διασώστες καθώς πολλές φορές καλούνται να σώσουν ζωές , πριν τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο''. 

Στις αδυναμίες του συστήματος υγείας σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ότι υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν καν κάλυψη από το ΕΚΑΒ, όπως η επαρχία Καλαβρύτων, Ζαχάρως , Κρεστένων, ο Δήμος Ερυμάνθου, η Ζάκυνθος, η Βορειοδυτική και Βορειοανατολική Αιτωλοακαρνανία και η Κεφαλονιά.

Στις αδυναμίες τ' ακινητοποιημένα ασθενοφόρα λόγω μηχανικών βλαβών και ελλείψεων πληρωμάτων και οι διακομιδές με… μουλάρια, άλογα, μπουλντόζες και αγροτικά οχήματα με αποτέλεσμα απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Σχόλια