default-image

ΠΑΓΝΗ: Σάλος στο ενδεχόμενο φύλαξης από εργαζόμενους

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: Σάλος στο ενδεχόμενο φύλαξης από εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλο προκαλεί η απόφαση της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη φύλαξη των χώρων του ιδρύματος προς τους εργαζόμενους, θεωρητικά όλων των τμημάτων από το διοικητικό μέχρι το ιατρικό προσωπικό, καθώς δεν προχωρεί σε περαιτέρω διευκρινήσεις.

Συγκεκριμένα στην πρόσκληση αναφέρεται:

"Λόγω των αυξημένων αναγκών φύλαξης των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του νοσοκομείου εξαιτίας της αυξημένης προσέλευσης ασθενών και επισκεπτών τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή λειτουργία του καλούμε όσους ενδιαφέρονται να πλαισιώσουν την υπηρεσία φύλαξης να υποβάλουν αίτηση στη γραμματεία της ολοήμερης λειτουργίας.

Το πρόγραμμα εργασίας τους θα εντάσσεται στο πρόγραμμα φύλαξης όπως καταρτίζεται από το τμήμα Επιστασίας-Ιματισμού και θα αφορά στην επιτήρηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων σε άμεση συνεργασία με το προσωπικό ασφαλείας που θα είναι υπηρεσία σύμφωνα με οδηγίες που θα τους δοθούν ώστε να πιστοποιείται η εργασία τους".

"Όχι" λέει το Σωματείο των Εργαζόμενων στην απάντηση του, χωρίς να παραγνωρίζει τις ανάγκες φύλαξης του χώρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημήτρη Βρύσαλη στο ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.  Επισημαίνει επίσης ότι, η απόφαση αποδεικνύει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου όχι μόνο δεν θέλει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις ελλείψεις προσωπικού αλλά συμβάλλει και η ίδια στην όξυνση του προβλήματος με τη λύση που δίνει.

Απάντηση του Σωματείου:

Η αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων, των ασθενών, της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας μέσω της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, με ταυτόχρονη αξιοποίηση και άλλων τεχνικών μέσων (φωτισμός, μπάρες), δεν αμφισβητείται. 

Μέχρι το 2012 προβλέπονταν για το κλάδο φυλάκων-νυχτοφυλάκων 16 θέσεις και υπηρετούσαν 2.  Στο προσωπικό ασφαλείας υπηρετούσαν 18 εργαζόμενοι και σήμερα υπηρετούν 11.  Το 2016 οι προβλεπόμενες θέσεις για τη θέση φυλάκων-νυχτοφυλάκων είναι 5 και είναι κενές όλες. 

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, της ΔΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όταν η ανεργία υπερβαίνει το 30%, προχωρά σε πρόσκληση ενδιαφέροντος (άλλη μια υπηρεσία που αυτοχρηματοδοτείται από τις τσέπες των ασθενών άμεσα ή έμμεσα) για τους υπάρχοντες εργαζόμενους που επιθυμούν (υπερωριακά) να πλαισιώσουν την υπηρεσία φύλαξης λέγοντας ότι αυτή η εργασία θα αφορά την επιτήρηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ασφάλειας αλλά καθιστά τους ίδιους τους εργαζόμενους (χωρίς εκπαίδευση) υπεύθυνους για ότι συμβεί και με κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένοι ποικιλοτρόπως. Επίσης, καταργεί ειδικότητες απαραίτητες για την ασφάλεια του νοσοκομείου. 

Αυτή η απόφαση αποδεικνύει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου όχι μόνο δεν θέλει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις ελλείψεις προσωπικού αλλά συμβάλλει και η ίδια στην όξυνση του προβλήματος με τη λύση που δίνει''.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News