Αγγέλα Δουλγεράκη

Επιφυλακτικό το ΕΚΗ στο πόρισμα των σοφών για τα εργασιακά

Έτοιμο το κείμενο-πιλότος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. 


Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς, τάσσονται κατά πλειοψηφία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους για τα εργασιακά.


Επιφυλακτικός ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη, καθώς η επιτροπή σοφών επιβεβαιώνει, αλλά άγνωστο με τι αποτέλεσμα ότι μέχρι σήμερα φωνάζουν εργαζόμενοι και συνδικάτα για την πορεία των εργασιακών.

Σύμφωνα με το πόρισμα:  

* Ομοφώνως φέρονται οι καθηγητές που συμμετέχουν στην Επιτροπή να καταλήγουν πως δεν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως όσον αφορά το μείζον θέμα της συλλογικής δράσης. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύει την ελληνική θέση πως δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ-άουτ) που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.

*Ομοφώνως τάσσονται οι καθηγητές και ενώπιον του κρίσιμου θέματος των ομαδικών απολύσεων. Παραπέμπουν στην επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία εκδίδεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή θα κρίνει την τύχη της διοικητικής έγκρισης (δικαίωμα «βέτο») που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν ταυτόχρονα να προβλεφθεί μία εκ των προτέρων (και όχι εκ των υστέρων) διαδικασία έγκρισης.

Σχόλια