Αγγέλα Δουλγεράκη

Σ.Βοργιάς: Δώσαμε στο ΔΝΤ τα στοιχεία της αγοράς αν και δεν περιμένουμε αλλαγές

Στα Χέρια της Ντέλιας Βελκουλέσκου τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, μαύρη - ελαστική - τα ποσοστά ανεργίας και οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για την αντιστροφή του κλίματος με επενδύσεις, ενίσχυση των μικρομεσαίων και διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των συναντήσεων της εκπροσώπου του ΔΝΤ με τους φορείς, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και των στοιχείων που συγκεντρώνει το ταμείο για να συντάξει την έκθεση του για την οικονομία.

''Δεν περιμένουμε αλλαγή προς το καλύτερο. Ήταν ωστόσο ευκαιρία να τους δείξουμε ποια είναι η κατάσταση των πολιτών'' η θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά στο Ράδιο 9,84.

Καμία απάντηση από την Ντέλια Ντελκουλέσκου  και για το αν είναι σεβαστή η συμφωνία εργαζομένων -εργοδοτών για το νέο Εργασιακό.
Αυτό δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος εξερχόμενος από τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το capital.gr.

Υπενθυμίζεται πως στις 19 Ιουλίου , η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία συμφωνούσαν στο ότι :
* ο ελάχιστος νόμιμος μισθός να καθορίζεται στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να έχει  γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους
* δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.
* επιβεβαιώνουν, επίσης, εκ νέου και στο σύνολό τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη (δηλαδή πως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν εμπιστοσύνη τους στην τριμερή διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και ότι το ILO μπορεί να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) και την 26η Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα.


Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς έκανε δύο σημαντικές παραδοχές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση με την κ. Βελκουλέσκου, η τελευταία παραδέχτηκε ότι :

* "το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές, ότι έπνιξε, όπως εμείς λέγαμε από την πρώτη στιγμή κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

* " η ελληνική οικονομία και κοινωνία λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατό να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα".

Σχόλια