default-image

Χωρίς σχεδιασμό η φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

Απόψεις
Χωρίς σχεδιασμό η φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων σε σπίτια αντί της δημιουργίας ανοικτών κέντρων προκρίνουν οι Δήμαρχοι της Κρήτης όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης.

Έναντι των συνολικών αποφάσεων, μειοψήφησαν οι δήμαρχοι Αποκορώνου , Σφακίων και Ιεράπετρας.

Η κατανομή των προσφύγων θα γίνει αναλογικά με πληθυσμιακά κριτήρια ενώ επιτροπή που θ' απαρτίζεται από τον περιφερειάρχη και τους Δημάρχους, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Μινώα Πεδιάδος και Αγίου Βασιλείου, θα ενημερώσει το υπουργείο για την απόφαση και θα ζητήσει αναλυτικά το σχέδιο του Γιάννη Μουζάλα, σύμφωνα με το Δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη στο Ράδιο 9,84.

Το προσφυγικό αντικείμενο σήμερα το απόγευμα και της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα θέμα για το οποίο δεν έχουμε δομές, οργάνωση, δεν συζητήσαμε, δεν καταλάβαμε πως άνοιξε, είπε σήμερα το Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, διευκρινίζοντας ότι οι επιφυλάξεις του δεν είναι ρατσιστικού τύπου αλλά προβληματισμού για ένα κράτος που δεν βρίσκεται δίπλα στην αυτοδιοίκηση.

Η λύση της διασποράς των προσφύγων στην Κρήτη μας επιβλήθηκε ως μονόδρομος από το Υπουργείο μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για μεμονωμένο φαινόμενο την ίδια ώρα που δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσει την αλληλεγγύη που έχει δείξει ο ελληνικός λαός στο θέμα των προσφύγων, έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης, σχετικά με την απόφαση των συλλόγων γονέων στο 1ο, 2ο και 5ο Σχολείο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη να μη δεχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν τίθεται υπό την κρίση των συλλόγων ή των τοπικών συμβουλίων το αν θα πάνε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο. 

Κάλεσε μάλιστα τις τοπικές αρχές να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να τηρούν τη νομιμότητα.

Στο μεταξύ ξεπέρασαν τους 60.000 οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά βρίσκονται 13.171, όσοι φιλοξενούνται σε δομές της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται σε 16.425, στην Κεντρική Ελλάδα σε 2.387 και στη Νότια Ελλάδα σε 246.

Την ίδια ώρα δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την παραίτηση την οποία του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης που είχε έρθει σε ρήξη με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφού όπως υποστήριζε δεν του επέτρεπε να λαμβάνει αποφάσεις ως γενικός γραμματέας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News