Αγγέλα Δουλγεράκη

Μ.Λεκάκης: Στα 500 εκ οι οφειλές κάθε μήνα στα ταμεία

Σε μία τελευταία προσπάθεια να κρατηθούν όρθιοι, όπως επισημαίνει και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης στο Ράδιο 9,84 οι επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν ραντεβού με τον Α.Τσίπρα.

Ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα ζητούν οι επαγγελματοβιοτέχνες στενάζοντας υπό το βάρος των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και με τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Σε μία τελευταία προσπάθεια να κρατηθούν όρθιοι, όπως επισημαίνει και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης στο Ράδιο 9,84 οι επαγγελματοβιοτέχνες προτείνουν την ανοιχτή ρύθμιση καταβολής των χρεών τους και χωρίς αριθμό δόσεων καθώς κάθε μήνα που περνά το ύψος των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνεται κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. Ευρώ ενώ και οι οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249.  Οι 88.217 έχουν «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί.

Τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των κόκκινων δανείων φέτος εντοπίζει και η ΤτΕ, τονίζοντας τη σημασία της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του τεράστιου όγκου τους.


 Εάν αυτό δεν συμβεί η δυνατότητα των τραπεζών να συντηρούν ή και να επεκτείνουν τις πιστώσεις προς την πραγματική οικονομία «θα επηρεαστεί σοβαρά, επιδεινώνοντας τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη» μακροπρόθεσμα. Διατυπώνει μάλιστα την εκτίμηση ότι το πιστοδοτικό κενό (credit gap) για την οικονομία ξεπερνά τα 34,5 δισ. ευρώ.

Σχόλια