default-image

Ενώνουν δυνάμεις 60 φορείς για τα τροχαία

Απόψεις
Ενώνουν δυνάμεις 60 φορείς για τα τροχαία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώνουν δυνάμεις για άλλη μία φορά δεκάδες φορείς στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ατυχημάτων - δυστυχημάτων στους δρόμους και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Στόχος του Forum ''Οδηγούμε με ασφάλεια'' που θα γίνει την Κυριακή το πρωί 31 Ιουλίου, στο Thalassa Magic στην Αμμουδάρα η κινητοποίηση όλων των θεσμών, οικογένεια, σχολείο, εκκλησία, αυτοδιοίκηση, πολιτεία και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ελαχιστοποίηση αυτού του «άτυπου πολέμου» στους δρόμους.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης προγραμματίζονται σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν αθλητικά αγωνίσματα, ασκήσεις προσομοίωσης και ενημερωτικές δράσεις.

Στο μήνυμα του Forum ''Οδηγούμε με ασφάλεια'' αναφέρονται τα εξής:

«Οδηγούμε με ασφάλεια» γιατί η ψευδαίσθηση της αθανασίας όσων οδηγούν απρόσεκτα, και όσων μεθούν με την ταχύτητα, είναι μια ανόητη «ψευδαίσθηση»,

«Οδηγούμε με ασφάλεια» γιατί ο θάνατος και/ή ο τραυματισμός στην άσφαλτο είναι άδικος, είναι το πιο επώδυνο κοινωνικό φαινόμενο, η πιο μεγάλη πηγή πόνου για τις οικογένειες και τους αγαπημένους των αδικοχαμένων,

«Οδηγούμε με ασφάλεια» γιατί είναι εφικτό να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων, που στην Κρήτη είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη,

«Οδηγούμε με ασφάλεια» γιατί, από τον Ιανουάριο έως σήμερα, 40 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στους δρόμους της Κρήτης οι 18 εκ των οποίων ήταν κάτω των 35 ετών και οι 11 κάτω των 25 ετών,

«Οδηγούμε με ασφάλεια» για να πάψει η Κρήτη να έχει αυτήν την αρνητική «πρωτιά» στην Ευρώπη: το 2015 η Ευρώπη είχε 53 και η Κρήτη 111 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων,

«Οδηγούμε με ασφάλεια» γιατί ένα ολόκληρο χωριό 1.500 κατοίκων ξεκληρίστηκε στους δρόμους της Κρήτης μέσα σε 13 χρόνια (2000-2013). Τα τροχαία στοίχισαν τη ζωή σε 1.506 ανθρώπους και οδήγησαν στα νοσοκομεία 23.881 άλλους,

«Οδηγούμε με ασφάλεια» για να φτάσουμε γρήγορα στον προορισμό μας, τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και σεβόμαστε τους γύρω μας.

Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου, Γραμματέας ΠΕ ΝΔ:

«Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με πολλές αρνητικές επιπτώσεις η κυριότερη των οποίων είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Η δεύτερη αιτία θανάτου για την Ελλάδα. Η ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους μας είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση και την εξάλειψη αυτού του άτυπου «πολέμου» στους δρόμους».

Γιάννης Λιονάκης, Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α):

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά η Κρήτη είναι η "βασίλισσα των τροχαίων". Δυστυχώς, είμαστε η χειρότερη περιφέρεια σε τροχαία στην Ευρώπη, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη παιδείας, στην κακώς εννοούμενη κριτική μαγκιά και στο κακό οδικό δίκτυο».

Ανταλκίδας Μαρκογιαννάκης, Πρόεδρος Παγκρητίου Σκοπευτικού Συλλόγου:

«Ως Παγκρήτιος Σκοπευτικός Σύλλογος συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προώθηση του μηνύματος «Οδηγούμε με ασφάλεια». Η ασφάλεια στους δρόμους είναι πολιτισμός, είναι σεβασμός στην ζωή του άλλου, και χαρακτηριστικό μιας πολιτισμένης κοινωνίας».

Νίκος Τσικριτσάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Μεσογειακής Αναιμίας Ηρακλείου Κρήτης:

«Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί μια μεγάλη διοργάνωση από δεκάδες φορείς του Ηρακλείου και της Κρήτης, με σκοπό να περάσουμε το μήνυμα ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, είμαστε εμείς οι ίδιοι και η οδηγική μας παιδεία. Η απάντησή μας σε αυτήν την δυσμενή επίπτωση είναι η ασφαλής οδήγηση. Γι' αυτό καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες να συμμετέχουν σε αυτή την ανοιχτή διοργάνωση με σπουδαίο κοινωνικό χαρακτήρα».

Καλλέργος Βουλγαράκης, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ηρακλείου και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Λεωφορείων:

«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Ως ΝΟΔΕ Ηρακλείου και ως Αστικά ΚΤΕΛ, θέλοντας να συμβάλλουμε στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, συμμετέχουμε σε αυτές τις δράσεις με την σιγουριά ότι θα αποτελέσουν την αρχή μιας εκστρατείας για την ουσιαστική και με ορατά αποτελέσματα, πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Η ασφαλής οδήγηση είναι αυτό που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει, προστατεύοντας έτσι την ζωή του, την ζωή των οικείων του και των συμπολιτών μας».

Καρακούδης Στέλιος, Πρόεδρος, Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας και Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας:

«Στην Ελλάδα του σήμερα οι θάνατοι συνεπεία τροχαίου ατυχήματος σε ετήσια βάση φθάνουν κατά μέσο όρο τους 2.500, ενώ οι σοβαρά και ελαφρά τραυματίες αγγίζουν τους 30.000. Με αλλά λόγια κάθε χρόνο αφανίζεται μία κωμόπολη από τη χώρα μας, ενώ μία επαρχιακή πόλη χρήζει νοσηλείας, με ένα τμήμα του πληθυσμού αυτού να καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο του χρόνου ζωής.

Οι αιτίες που οδηγούν στο τροχαίο ατύχημα είναι ποικίλες. Η βασική αιτία όμως, με ποσοστό που ξεπερνά το 85% του συνόλου, οφείλεται στην ανθρώπινη απροσεξία και στην αμέλεια των χρηστών της οδού. Χρέος της πολιτείας μας, αλλά και υποχρέωση όλων μας, είναι η συνεχή ενημέρωση των οδηγών μηχανοκίνητων οχημάτων με δράσεις που στόχο θα έχουν την υπενθύμιση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και απώτερο σκοπό τη μείωση του ποσοστού ευθύνης του ανθρώπινου παράγοντα.

Η Ένωση Αξιωματικών Περιφέρειας Κρήτης από κοινού με άλλους 60 φορείς της τοπικής κοινωνίας συμμετέχει ενεργά και στηρίζει την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια» την Κυριακή 31 Ιουλίου … και προσκαλεί όλα τα μέλη μας αλλά και τους συμπολίτες μας να παραβρεθούν, προκειμένου όλοι μαζί να στείλουμε μέσα από αυτή τη συλλογική δράση το μήνυμα "Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο, Οδηγούμε με ασφάλεια"!».

Μενέλαος Καρακωνστανάκης, Πρόεδρος, Παγκρήτιο Σωματείο Εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. & Εθελοντών Αιμοδοτών:

«Δυστυχώς παρ' όλη την προσπάθεια πολιτικών, οργανισμών, φορέων, σωματείων και συλλόγων όλων των κλάδων και πολιτών που έζησαν την απώλεια δικών τους σε τροχαίο ατύχημα συνεχίζονται οι απώλειες ανθρώπων με ανησυχητικό αυξανόμενο ρυθμό από τα τροχαία ατυχήματα.

Δίνοντας το μήνυμα "Δίνουμε αίμα στον συνάνθρωπο που το χρειάζεται, όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο"».

Νώντας Σαρρής, Πρόεδρος, Π.Ο.Η. ΚΑΣΤΡΟ:

«Το κάθε μορφής αυτοκινούμενο όχημα, είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο, που μας βοηθά να καλύψουμε τις ανάγκες -όποιας μορφής-μετακίνησης. Δυστυχώς, συχνά, η αλόγιστη χρήση, το μετατρέπει σε εργαλείο καταστροφής, για αυτούς που "φεύγουν" αλλά ακόμα περισσότερο, για αυτούς που "μένουν ". Η ποδηλατική οικογένεια, θρηνεί πολλές φόρες κάθε χρόνο, στη χώρα μας, στον τόπο μας, τέτοια γεγονότα, ασύλληπτου εγωισμού και ανωριμότητας κάποιων. Ένα μεγάλο "γιατί ;" πλανάται μετά από κάθε τέτοιο συμβάν καταστροφικό. Και σίγουρα, η αιτία δεν μπορεί να είναι το οδικό δίκτυο!!! Ας το καταλάβουμε αυτό. Απόλυτα υπεύθυνοι είμαστε εμείς και μόνο εμείς. Φτάνουν πια τόσες άδικες και ανόητες σφαγές στην άσφαλτο!

Περισσότεροι από 60 οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια

Το Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια» είναι μια συλλογική έκφραση της αγωνίας, για την αποφυγή αδίκων κυκλοφοριακών πρακτικών μας και επιβάλλεται να στηριχτεί παντοιοτρόπως».

60 και πλέον φορείς του Ηρακλείου και της Κρήτης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε να περιορίσουμε και, ει δυνατόν, να εξαλείψουμε τα τροχαία στον τόπο μας.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης, που θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ, θα αναπτύσσονται δράσεις οδικής ασφάλειας, θα δίνονται μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών, θα λειτουργούν περίπτερα προβολής και ενημέρωσης των οδηγών, και όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ασκήσεις προσομοίωσης μέθης και οδήγησης.

Επίσης, θα λάβουν χώρα τουρνουά beach volley και τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με την ευθύνη της ΕΠΣΗ, με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών ομάδων διαφόρων συλλόγων και φορέων του Νομού Ηρακλείου volley και ποδοσφαίρου, καθώς και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών.

Παράλληλα, θα υπάρξουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spot, καθώς και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών από τους συμμετέχοντες φορείς και συλλόγους και το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα αναμεταδίδεται ζωντανά από τους χορηγούς επικοινωνίας.

''Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στην ανοιχτή εκδήλωση της 31ης Ιουλίου, στο Thalassa Magic, στην Αμμουδάρα, από τις 11:00 π.μ. ενισχύοντας το μήνυμα «Οδηγούμε με ασφάλεια»'' αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η συμμετοχή όλων στην προώθηση του μηνύματος «Οδηγούμε με ασφάλεια» είναι αναγκαία.

Facebook: facebook.com/DriveSafelyCrete

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News