Αγγέλα Δουλγεράκη

Δ.Βρύσαλης: Μόνο στο ΠΑΓΝΗ μας χρωστάνε 15.000 μέρες άδειες & ρεπό

Η θεωρία της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας έχει τελειώσει, δήλωσε από το Ηράκλειο ο Ανδρέας Ξανθός ο οποίος μαζί με τον Παύλο Πολάκη άκουσε τα προβλήματα και τις όποιες αδυναμίες στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού από τους διοικητές των νοσοκομείων, σε σχετική σύσκεψη στην ΔΥΠΕ Κρήτης.


Όπως δήλωσε ο κ. Ξανθός το αρνητικό κλίμα που υπήρχε στο παρελθόν έχει αλλάξει, τόσο με τις προσπάθειες που γίνονται όσο και με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μετά από έξι χρόνια.  Άμεσα όπως τόνισε πρόκειται να δοθεί παράταση στη θητεία των επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού για έναν χρόνο, βάση νομοθετικής ρύθμισης.

''Η παραπάνω θεωρία δεν ανήκει στο παρελθόν αλλά στο μέλλον'' ήταν η απάντηση του σωματείου των εργαζόμενων στο ΠΑΓΝΗ δια στόματος του προέδρου του Δημήτρη Βρύσαλλη στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη, καθώς οι επικουρικοί συνεχίζουν να εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας όταν θα έπρεπε να έχουν ήδη μονιμοποιηθεί.

Μόνο στο ΠΑΓΝΗ τα ρεπό και οι άδειες φθάνουν στις 15.000 ημέρες, ενώ μόνο για το νοσηλευτικό προσωπικό οι ελλείψεις μετρούν σε 250 άτομα.

Συνεχίζοντας ο Δ.Βρύσαλλης είπε ότι όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος στο νοσοκομείο, κλινικές κλείνουν και συγχωνεύονται με άλλες καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ μειώνονται και τα χειρουργικά κρεβάτια.

Στόχος είναι προσθέτει τα νοσηλευτικά ιδρύματα στο σύνολό τους να λειτουργήσουν με πρότυπο αυτό της Σαντορίνης, δηλαδή επιχείρηση - πελάτες -πληρωμή και αδρά των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Λ.Αυγενάκης: Αντιφάσεις στις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου και του ΣΥΡΙΖΑ

Με χθεσινή τους ανακοίνωση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κ.κ. Ξανθός και Πολάκης δημοσιοποίησε προς τους Έλληνες πολίτες την σύσκεψη που είχαν με τους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης.

Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του Υπουργείου μαθαίνει για την αξιέπαινη μελέτη που πραγματοποίησε η 7η ΥΠΕ Κρήτης, καταγράφοντας στοιχεία νοσηρότητας στους 4 νομούς του νησιού.

Επίσης γίνεται κάποια γενική αναφορά σε θέματα ορθής διαχείρισης και διαφάνειας της λειτουργίας των νοσοκομείων με μία παράλληλη στατιστική καταγραφή των τίτλων σπουδών των νέων διοικητών και τέλος τονίζεται εμφατικά η ξεκάθαρη δέσμευση των Υπουργών για στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην Κρήτη.

Συγκρίνοντας το συγκεκριμένο δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας με αντίστοιχες ανακοινώσεις σχετικά με τα προβλήματα των νοσοκομείων της Κρήτης που δημοσιοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, συμπεραίνει δύο πράγματα. Είτε ότι οι συντάκτες του τελευταίου δελτίου τύπου πάσχουν από αμνησία είτε ότι χαρακτηρίζονται από απύθμενο πολιτικό θράσος και καιροσκοπισμό.

Διότι πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι από τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη για 7000 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, για αύξηση χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης, σήμερα ανακοινώνουν μία μελέτη και κάποιες γενικόλογες προθέσεις.

Η εκ των υστέρων ανακοίνωση των Υπουργών για τη σύσκεψη με την 7η ΥΠΕ φανερώνει ότι δεν πρόκειται περί συμπτώματος αμνησίας. Απλούστατα οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης κατέβηκαν στην Κρήτη με άδεια χέρια. Δεν είπαν τίποτα για το νοσοκομείο Χανίων και τις 241 κενές οργανικές θέσεις ή για το γεγονός ότι η νοσηλευτική υπηρεσία οφείλει 13.000 ρεπό στο προσωπικό ή ότι η συντήρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού γίνεται πλέον μόνο από δωρεές και χορηγίες. Σιγή ιχθύος για το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο όπου 1 νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς, και οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό είναι 10.000 και 7.000 για κάθε νοσοκομείο αντίστοιχα.

Καμία αναφορά για το νοσοκομείο Ρεθύμνου με την τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με τις χιλιάδες οφειλόμενα άδειες και ρεπό, όπου το βοηθητικό προσωπικό πληρώνεται από το παγκάρι στο εικονοστάσι που υπάρχει στο νοσοκομείο.

Σιωπή για το νοσοκομείο Νεάπολης όπου οι 3 εργαζόμενοι ΥΕ εξασκούν καθήκοντα για τα πλυντήρια, τραπεζοκόμων, μεταφορείς ασθενών και το απόγευμα και τη νύχτα λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων κατηγοριών τα ασκεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο και για τα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας με τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγου, παιδιάτρου, παθολόγου.

Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα και στα πλήρως αποδυναμωμένα περιφερειακά Κέντρα Υγείας σε όλο το νησί τα οποία ουσιαστικά στέκονται στα πόδια τους χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, νοσηλευτών και του προσωπικού που εργάζεται εκεί.

Θέλει θράσος ο κ. Τσίπρας να εγκαινιάζει το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης αλλά επειδή δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική προεργασία και όλα έγιναν για τα τηλεοπτικά πλάνα , σημαντικά περιστατικά όπως τοκετοί, δύο μέρες μετά τα εγκαίνια, να μεταφέρονται στο Ηράκλειο.

Η εκ των υστέρων γνωστοποίηση της σύσκεψης των κυρίων Ξανθού και Πολάκη με την 7η ΥΠΕ Κρήτης έγινε ακριβώς για να μη δοθεί η δυνατότητα στους άμεσα ενδιαφερόμενους, στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, στους ασθενείς και στους συγγενείς τους να απαιτήσουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Όλοι αυτοί και κυρίως οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κρήτης αξίζουν περισσότερα από τα ψεύτικα λόγια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.»

Σχόλια