Αγγέλα Δουλγεράκη

Ένας στους τέσσερεις Ευρωπαίους απειλείται με φτώχεια

 Οι κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν σε πολλές χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα και την Ισπανία αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των φτωχών τα τελευταία χρόνια. Αιτία ήταν κυρίως η οικονομική κρίση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ειδικοί αναμένουν αύξηση της ανεργίας μετά το Brexit.

Ένας στους τέσσερις ευρωπαίους απειλείται από τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποιήση γεγονός που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 122 εκατ. πολίτες.

Ακόμα και στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση των απειλουμένων από τη φτώχεια των πολιτών. Το 2010 απειλούνταν από τη φτώχεια 16 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες και το 2014 έφτασαν τα 16,5 εκατομμύρια.

Το 2010 ανέρχονταν σε ποσοστό 23,8% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, το ποσοστό αυξήθηκε εν τω μεταξύ σε 24,4%. Σε απόλυτους αριθμούς απειλούνται 122 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες από τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα και αξιολογήθηκαν από την αναπληρωτή κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke), Ζαμπίνε Τσίμερμαν.

Στο πλαίσιο αυτό και το Brexit αποτελεί «σαφές μήνυμα, ότι η ΕΕ πρέπει επιτέλους να κάνει μια πολιτική για τους φτωχούς ανθρώπους και να ενισχύσει την κοινωνική ασφάλεια», είπε η Ζ. Τσίμερμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Βερολίνο.

Η ΕΕ απέχει παρασάγγας από τον στόχο της να μειώσει τον αριθμό των φτωχών μέχρι το 2020,  Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι φτωχοί στην Ευρώπη σε λιγότερους από 100.000, πρόσθεσε , σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Σχόλια