Αγγέλα Δουλγεράκη

150 ευρώ στο κοινωνικό παντοπωλείο το μήνα από τους κόκκινους κάδους

Επανήλθαν οι ερωτήσεις για τους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών. Τι είναι, που πηγαίνουν τα είδη που συγκεντρώνονται, ποιος κερδίζει.

Συγκεκριμένα  οι περισσότερες από αυτές έχουν να κάνουν αν τα ρούχα και τα παπούτσια, αποδίδονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Αν μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια κοινωνικοί φορείς και σύλλογοι.

Αν αποδίδονται στο Δήμο Ηρακλείου για το κοινωνικό παντοπωλείο και την ενίσχυση του, οι επιταγές της εταιρείας που κάνει την ανακύκλωση, ανάλογα με την ποσότητα που συγκεντρώνεται .


Κι όλα αυτά μετά την προσωπική ιστορία μίας κυρίας, Δημότισσας Ηρακλείου.


Η γυναίκα μητέρα τριών παιδιών, όπως μας είπε,  έστειλε το ένα από αυτά στον κόκκινο κάδο να ρίξει μια σακούλα με παλιά παπούτσια στα οποία μπερδεύτηκαν και καινούργια.  

Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Δήμο προκειμένου να της ανοίξουν τον κάδο για να πάρει τα παπούτσια, την παρέπεμψαν στην εταιρία που εδρεύει στην Αττική.  

Από εκεί υπάλληλος της απάντησε ότι δεν μπορεί να τη βοηθήσει καθώς τα ρούχα και τα παπούτσια αποστέλλονται για ανακύκλωση, στο εξωτερικό, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση για το ανακυκλώνονται, αν τα καλύτερα από αυτά μεταπωλούνται κι αν αποδίδονται στο Δήμο αυτά τα οποία είχαν συμφωνηθεί.''


Ερωτήματα εύλογα καθώς το 2014 οπότε και οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν σε πολλά σημεία του Ηρακλείου η διαφήμιση τους λανθασμένα ίσως, στράφηκε περισσότερο στη βοήθεια των αναξιοπαθούντων.

Όπως …… ''Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, πρωτοπόρα σε κάθε δράση, υλοποιεί  σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ ένα Καινοτόμο Πρόγραμμα με μεγάλα οφέλη για τη κοινωνία.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε η τοποθέτηση των πρώτων 25 ειδικών κόκκινων  κάδων ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης  ενώ συνολικά θα τοποθετηθούν 100 κάδοι σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου.

Στους ειδικούς κάδους θα  συλλέγονται ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κτλ.), τσάντες, ζώνες και άλλα είδη. 

Δεν πρέπει να τοποθετούνται βρώμικα ή βρεγμένα ρούχα, χαλιά και αποκόμματα υφασμάτων, καθώς και αζευγάρωτα παπούτσια.

Με καινοτόμες δράσεις συνεχίζουμε να  στηρίζουμε την Κοινωνία του  Ηρακλείου''….

Η διαφήμιση τότε είχε προκαλέσει και την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι προχωρεί σε κινήσεις που δεν έχουν κανένα όφελος για το Ηράκλειο και κάνει τον πλασιέ της εταιρίας που ανέλαβε τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων.

Προς αποφυγή λοιπόν σύγχυσης λέμε το εξής, μετά και το ρεπορτάζ τόσο στην αντιδημαρχία της καθαριότητας όσο και στην αντιδημαρχία οικονομικού.

Το Ηράκλειο λένε οι αντιδήμαρχοι ωφελείται καθώς η ανακύκλωση ρούχων, παπουτσιών, κουρτινών μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων.

Όντως η αρχικά κάποια ρούχα , τα λιγότερο φθαρμένα δίνονταν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, αλλά οι αποθήκες του Δήμου και των Συλλόγων αυτή την ώρα διαθέτουν αρκετά είδη ένδυσης για εκείνους που τα χρειάζονται.

Η ιδιωτική επίσης εταιρεία που έχει μαζί με τον ΕΣΔΑΚ αναλάβει τη διαχείριση των συγκεκριμένων υλικών καταβάλει κάθε μήνα 150 ευρώ στο Δήμο Ηρακλείου για την ενίσχυση με είδη διατροφής του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

ΑΓΔ

Σχόλια