Αγγέλα Δουλγεράκη

Νεκροί δύο δασοπυροσβέστες στην Κύπρο

Δύο δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους και τρείς ακόμα τραυματίστηκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται εκτός ελέγχου από προχθές στους πρόποδες του Τροόδους.

Οι δασοπυροσβέστες σκοτώθηκαν όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής.

Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους .Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της νύχτας επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις με τη συνδρομή των εθελοντών.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης, σε τρία μέτωπα  μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες κοντά στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη.

Ο κ.Τσιντίδης δήλωσε ότι πολλά μέτωπα είναι υπό έλεγχο και η φωτιά είναι σε ύφεση λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων αλλά και των θερμοκρασιών.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε διάφορα μέρη της ελεύθερης Κύπρου, και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμοδίων Υπηρεσιών για κατάσβεση τους.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στις κυπριακές Αρχές στις προσπάθειες τους για κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναφέρεται, λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των κατοίκων των περιοχών όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, καθώς και για την  αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών και της μεγάλης επακόλουθης οικολογικής καταστροφής που επιφέρουν, έθεσε στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των εταίρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους.

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου που αυτές τις ώρες δοκιμάζεται από την μεγάλη πυρκαγιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί, σύμφωνα με το news247.

"Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται. Ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου.

Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα", έγραψε χαρακτηριστικά.

Για την πυρκαγιά τέλος, φαίνεται να ευθύνεται ένας δωδεκάχρονος, ο οποίος ανέφερε στην Αστυνομία ότι προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα με τη χρήση αναπτήρα στην αυλή του παππού του.

Σχόλια