Αγγέλα Δουλγεράκη

Π.Ασημακόπουλος: Κάτω από το χαλί έκρυβαν τα πολιτικά προβλήματα

Η συνάντηση της ιστορίας με τη θεολογία διεξάγεται στο Κολυμπάρι Χανίων είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο διδάκτορας θεολογίας Παναγιώτης Ασημακόπουλος, για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Εξέφρασε την ελπίδα στο τέλος να αφιχθούν στο νησί οι προκαθήμενοι όλων των αυτοκέφαλων εκκλησιών αλλά όπως επισήμανε κρισιμότερο όλων είναι η υπογραφή των εκκλησιών στο ανακοινωθέν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Θλιβερό σύμφωνα με τον ίδιο η διαπίστωση πως υπάρχουν εκκλησίες που έκρυβαν  κάτω από το χαλί τα πολιτικά και  γεωπολιτικά  παιγνίδια, καθώς σε Δογματικό και Θεολογικό πεδίο δεν υπάρχουν διαφορές αλλά ενιαία γλώσσα και γραμμή.

Στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο οικουμενικός Πατριάρχης Κος Βαρθολομαίος με την άφιξη του στα Χανιά σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

''Ευλογημένοι οι Κρήτες οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούν καύχημα για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ήρθα πολλές φορές στην Κρήτη και ξαναέρχομαι με μεγαλύτερη χαρά και ενθουσιασμό διότι στην Κρήτη βιώνω την φιλοξενία των κατοίκων της.
Τη χαρά επισκιάζει η απόφαση κάποιων εκκλησιών να μην είναι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, απόφαση η οποία βαραίνει τους ίδιους και μόνο.
Εύχομαι να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να βρεθούν στην Κρήτη'' στις πρώτες δηλώσεις του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας''.

Σήμερα το απόγευμα, οπότε κι έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των αφίξεων των Προκαθημένων των 13 Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων στα Χανιά, θα γνωρίζουμε ενδεχομένως τα οριστικά "ναι" και "όχι" στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας.

Στην Κρήτη  απόψε  και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΞ "Η Ελληνική Πολιτεία, έχοντας το ιστορικό προνόμιο να φιλοξενεί στο έδαφός της την πρώτη συνάντηση όλων των ορθοδόξων προκαθημένων και επισκόπων μετά το Σχίσμα του 1054 μ.Χ., προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια των συμμετεχόντων και την οργανωτική επιτυχία της Συνόδου".

Στην Κρήτη επίσης το Σαββατοκύριακο για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουπλής και ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Στα Χανιά χθες ο επικεφαλής του ''Ποταμιού'' Σταύρος Θεοδωράκης.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, η επικείμενη Σύνοδος, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που αναμφισβήτητα θα προβάλλει διεθνώς το νησί μας και θα καταγραφεί στις σελίδες της ιστορίας, ανέφερε στη δήλωση του ο περιφερειάρχης Σταύρος Ααρναουτάκης.  
Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στο νησί του Αποστόλου Τίτου, ως Περιφέρεια Κρήτης , συνέχισε, με σεβασμό καλωσορίζουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς επίσης και όλους τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών με την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία».

Σχόλια