default-image

Μεγάλη καταστροφή στα Χάρκια από τη φωτιά

Κρήτη
Μεγάλη καταστροφή στα Χάρκια από τη φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά ήταν σήμερα τα ανοιχτά μέτωπα με φωτιές που ξέσπασαν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με σύμμαχους τους δυνατούς ανέμους που πνέουν έως 7-8 Μπορφόρ.

Απροσεξία και νότιοι άνεμοι έκαψαν δεκάδες στρέμματα γης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής η φωτιά στα Χάρκια έχει προκαλέσει την καταστροφή 1300 στρεμμάτων και συγκεκριμένα πρόκειται για 500 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης, 400 δασικής και άλλα 400 γεωργικής. Ενώ βάσει επίσημης ενημέρωσης τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Πολλαπλά τα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας στην Κρήτη

Στο Ρέθυμνο καταγράφτηκαν τα περισσότερα προβλήματα όπου στις 06.30 το πρωί της Τρίτης εώς το μεσημέρι πραγματοποίησε ρίψεις νερού το  πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 02:00 την περασμένη νύχτα, δυτικά της Μονής Αρκαδίου ανάμεσα στο Καβούσι και τα Χάρκια. Οι νότιοι ισχυροί άνεμοι προωθούν τη φωτιά προς τη βόρεια ακτογραμμή, ωστόσο τα εναέρια μέσα κατάσβεσης συνέβαλλαν σημαντικά στον έλεγχό της, λίγο πριν τις αγροτικές περιοχές των οικισμών της Κυριάννας και της Λούτρας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης βρέθηκε ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Κρήτη, Γιάννης Μαραγκάκης, ενώ συμμετείχαν σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Μανώλη Ακουμιανάκη, 20 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα και φυσικά το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Όλα τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα στο νομό Ρεθύμνου, έχουν κατασβηστεί.

Μεγάλη φωτιά στις Ποταμιές

Μεγάλη φωτιά βρισκόταν από το πρωί σε εξέλιξη και στις Ποταμιές. Πλέον από νωρίς το μεσημέρι η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο αποτεφρώνοντας χορτολιβαδική και ελαιόδεντρα.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν  20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα ,ενώ η φωτιά έκαψε επίσης πουρνάρια και πλατάνια.

Στο σημείο παραμένουν οχήματα της πυροσβεστικής για τυχόν ανζωπυρώσεις με τους ανέμους στην περιοχή να ξεπερνάνε τα 7- 8 μποφώρ.

Πολλά ανοιχτά μέτωπα τις τελευταίες ώρες

Παραμένοντας στο Ρέθυμνο, στη Σκεπαστή Μυλοποτάμου κάηκαν 15 στρέμματα γεωργικής έκτασης. Η φωτιά εκδηλώθηκε κατά τη 01.00 τη νύχτα και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 05.30 το πρωί. Στην επιχείρηση κατάσβεσής της πήραν μέρος 2 πυροσβεστικά με 4 άνδρες.

Στην Αξό φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 24.00 τα μεσάνυχτα και τέθηκε υπό έλεγχο στις 05.00 το πρωί. Κάηκαν 2 στρέμματα γεωργικής έκτασης ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης της πήραν μέρος 2 πυροσβεστικά με 4 άνδρες.

Στο Χουμέρι Μυλοποτάμου κάηκαν επίσης 2 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης από φωτιά που εκδηλώθηκε κατά τη 01.00 τη νύχτα και τέθηκε υπό έλεγχο επίσης νωρίς το πρωί. Στην περιοχή επιχείρησε ένα αυτοκίνητο με δύο άνδρες.

Φωτιά και στα Χανιά

Στις Βρύσες και στην περιοχή Γενίμ Μετόχι, κάηκαν 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Η φωτιά εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα και τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς το πρωί. Στην περιοχή επιχείρησαν 7 αυτοκίνητα με 20 άνδρες.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Κνωσό

Στο Ηράκλειο και στην Κνωσό η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας προκάλεσε πανικό στους κατοίκους καθώς έφτασε στις αυλές των σπιτιών τους, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Κάηκαν 37 στρέμματα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί, 23 στρέμματα χορτολιβαδικής  έκτασης, 2 γεωργικής και 12 δασικής. Στην περιοχή παραμένουν 2 πυροσβεστικά με 6 άνδρες.

Προσοχή λόγω δυνατών ανέμων

Την προσοχή όλων μας εφιστά η Πυροσβεστική καθώς η απροσεξία , οι φωτιές που δεν σβήνουν όταν καίγονται υπολείμματα καλλιεργειών αν και δεν επιτρέπεται , παράλληλα με τους δυνατούς νοτιάδες προκαλούν μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον και στις περιουσίες  μας, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που καλούνται να τις σβήσουν, υπό δυσμενείς συνθήκες.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη - Ματθαίος Καπετανάκης - Victor Κουμαντάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News