Αγγέλα Δουλγεράκη

Βίαιες συγκρούσεις μεταναστών στη Σάμο-Βίντεο ντοκουμέντο

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου, όταν Μαροκινοί, Αφγανοί και Πακιστανοί πρόσφυγες συνεπλάκησαν μεταξύ τους.

Έξι άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ πολλοί περισσότεροι υπολογίζονται οι πρόσφυγες που τραυματίστηκαν.Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, που επικαλείται το in.gr, οι εκτεταμένες συμπλοκές ξέσπασαν γύρω στις 21:30 το βράδυ για άγνωστη αιτία και σε αυτά ενεπλάκησαν περίπου 150 άτομα, πολλά από τα οποία είχαν πάνω τους αιχμηρά αντικείμενα. 

Στο βίντεο ντοκουμέντο που ακολουθεί άγριο ξύλο μεταξύ Αφγανών, Πακιστανών και Σύρων:Οι πρόσφυγες έβαλαν φωτιά σε δύο οικίσκους, η οποία κατασβήστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής.Η κατάσταση εκτονώθηκε με την παρέμβαση μιας διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στο νησί εδώ και λίγες ημέρες.Η αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές, πολλές από τις οποίες θα μετατραπούν σε συλλήψεις.


Στο Πυθαγόρειο η συνάντηση των Δημάρχων για το προσφυγικό

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Πυθαγόρειο της Σάμου, βρίσκεται σε εξέλιξη το ετήσιο τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως μία ημέρα πριν στη Μόρια Λέσβου προκλήθηκαν επίσης βίαια επεισόδια μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών. 

Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν και τρία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στον χώρο. 

Κάθε έλεγχο έχει χάσει η κυβέρνηση

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση ούτε της κατάστασης, ούτε και της ευθύνης που της αναλογεί στο να φροντίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες και να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς. Τα νησιά ασφυκτιούν, κυρίως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν και είναι στα όριά τους, ενώ οι υπηρεσίες ασύλου είναι υποστελεχωμένες και οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται με καθυστέρηση. Η κυβέρνηση έχει επαναπαυθεί καθώς οι ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ δεν είναι σε θέση να χειριστεί τους 54.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στην αρχική του ομιλία, ενώ στο κλείσιμο απλώς περιέγραψε την κατάσταση.

Ωστόσο οι αρμόδιοι φοβούνται αύξηση της ροής των προσφύγων και μεταναστών απλά και μόνο λόγω του καλοκαιριού και των καιρικών συνθηκών.

Εκείνο, όμως, που πραγματικά προκαλεί ανησυχία είναι η εξέλιξη της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία. Η διελκυστίνδα που έχει προκύψει με αφορμή την άρνηση των Ευρωπαίων να χορηγήσουν τη βίζα στους Τούρκους πολίτες προκαλεί ερωτηματικά για την τήρηση της συμφωνίας. Χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι στο κομμάτι που αφορά την Ελλάδα, δηλαδή στον έλεγχο της ροής προς τα νησιά, η συμφωνία τηρείται.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, καθώς «οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία εισέρχονται σε νέα περίοδο κρίσης, η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Γερμανία, υπάρχουν ουσιαστικές αμφιβολίες κατά πόσο η συμφωνία για απελευθέρωση βίζας μπορεί να εφαρμοστεί. Πρέπει σε κάθε περίπτωση η ελληνική Πολιτεία να είναι έτοιμη για ενδεχομένως αυξημένες ροές σε περίπτωση που η συμφωνία με την Τουρκία καταρρεύσει, πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για το χειρότερο σενάριο».

Σχόλια