Αγγέλα Δουλγεράκη

Με τα εργασιακά η δεύτερη αξιολόγηση

 Το Φθινόπωρο έρχεται στο προσκήνιο το βαρύ πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά (συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός κ.ά.), που θα αποτελέσει το μεγάλο αγκάθι της δεύτερης αξιολόγησης όπως προκύπτει μετά τη χτεσινή, τρίτη, συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην Ολλανδία.

Η 8μελής Επιτροπή (που έχει θεσπίσει το υπ. Εργασίας σε συμφωνία με τους θεσμούς) θα υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό, τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το πόρισμα της θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο 62χρονος ολλανδός καθηγητής Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ Jan Van Ours, πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Εργατολόγων την περίοδο 2011-2014, ενώ συμμετέχει μόνο ένας Έλληνας, ο καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης.

Μονόδρομος οι κινητοποιήσεις εκτιμά μιλώντας στο Ράδιο 9,84 το μέλος της ΓΣΕΕ από το Λασίθι Μανόλης Πεπόνης εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση εντέχνως σπάει τα μεγάλα θέματα σε ενότητες κι υποενότητες συγκεντρώνοντας τα βλέμματα σε σημεία που δεν αφορούν το βαρύ πακέτο των αλλαγών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, προσθέτοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση σύντομα , ωστόσο ο αγώνας θα δοθεί στους δρόμους.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στις δηλώσεις του μένει κυρίως στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, χαρακτηρίζοντας «ιδεοληπτική» τη θέση του ΔΝΤ, παρ' ότι στο τραπέζι έχουν πέσει θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2014 για την ολοκλήρωση της τότε, 5ης αξιολόγησης, σύμφωνα με το in.gr.


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας αντί του υπουργού.

Επίσης θα συζητηθεί ο περιορισμένος σε σύγκριση με άλλες χώρες χρόνος προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών και μεταξύ άλλων θα τεθούν και τα εξής:

Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.

Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμός των αμειβόμενων αδειών στις απολύτως απαραίτητες, καθώς και περιορισμός των προσώπων που δικαιούνται άδειες.

Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.

Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.

Ακόμη στην ατζέντα περιλαμβάνεται και ο κατώτατος μισθός που αποτελούσε για δεκαετίες αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ) και μειώθηκε με νόμο το 2012 κατά 22% έως 32%, από τα 751 ευρώ στα 586,08 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο κατόπιν διαβούλευσης από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης κ.ά.), χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες (έχουν διατηρηθεί παγωμένες αλλά παραμένουν στο στόχαστρο) και το επίδομα γάμου.

Σχόλια