Αγγέλα Δουλγεράκη

Χ.Γκουτενούδης: Φοβάμαι ότι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην Ειδομένη

Σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων της Ειδομένης σε χώρους φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Τον αναλογικό επιμερισμό προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα ζητούν ο Απόστολος Τζιτιζκώστας και οι δήμαρχοι Θέρμης και Ωραιοκάστρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουτενούδης μιλώντας στο Ράδιο 9,84 καθώς οικονομικά η περιοχή πλήττεται από τα λουκέτα, την ανεργία, τις ζημιές αφενός κι αφετέρου ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής τους στην Ειδομένη με το άνοιγμα ή την πληροφορία ανοίγματος των συνόρων.

Ζητά την όσο το δυνατόν καλύτερη περιφρούρηση των κέντρων φιλοξενίας και κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνες τις ΜΚΟ που με σκοπό το κέρδος δραστηριοποιούνταν στην περιοχή θησαυρίζοντας.

Όπως επισημαίνει ο Χρήστος Γκουτενούδης από τους συνολικά 54.124 πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, το 55% παραμένει στη Μακεδονία.

Αναφορικά με τις ζημιές ήδη όπως είπε έχουν κατατεθεί τα σχετικά αιτήματα από το Δήμο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των τοπικών οργάνων στη Μακεδονία ο   περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε: ''Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση τον επιμερισμό των προσφύγων και των μεταναστών αναλογικά με βάση τον πληθυσμό σε όλη τη χώρα. Δεν είναι δυνατόν να φύγει η Ειδομένη και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να μη σηκώνει μια Περιφέρεια στη χώρα το βάρος ενός ολόκληρου ευρωπαϊκού προβλήματος''.

 Το ποσόν των 25 εκατ. ευρώ και υπό τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης θα λάβει η Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και για την περαιτέρω υποστήριξη της χώρας στο θέμα του προσφυγικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.Το 10% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού επιθυμεί να δώσει η Γερμανία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης της χώρας, Γκερτ Μίλερ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τουςμετανάστες, εάν η Ε.Ε δεν εξαιρέσει τους Τούρκους από την υποχρέωση να παίρνουν βίζα όταν θέλουν να ταξιδέψουν στον Χώρο Σένγκεν. Ορόσημο αποτελεί η 30ή Ιουνίου. Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Σχόλια