Αγγέλα Δουλγεράκη

Επεισόδια σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες

Με επεισόδια, κατά τα οποία τραυματίστηκαν 8 διαδηλωτές και 2 αστυνομικοί, σημαδεύτηκε η μεγαλύτερη ως τώρα διαδήλωση που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες ενάντια στο νομοσχέδιο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης για την εργασιακή μεταρρύθμιση, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ελαστικό ωράριο εργασίας, διευκόλυνση απολύσεων και ατομικές συμβάσεις.

Κάνοντας χρήση νερού υπό πίεση, η βελγική αστυνομία διέλυσε μια ομάδα αποτελούμενη από περίπου 100 ταραχοποιούς που εκσφενδόνιζαν πέτρες και μπουκάλια.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η διαδήλωση που οργάνωσαν τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Βελγίου με τη συμμετοχή60.000 πολιτών, είχε κυλήσει σε ήρεμο κλίμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Οι συγκεντρωμένοι που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας, κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Όχι στην εβδομάδα των 45 ωρών», «Μην αγγίζετε τις συντάξεις μας» και «Όχι στην (εργασιακή) ευελιξία».

Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως το PS ή το Κόμμα των Εργατών (PTB, ριζοσπαστική αριστερά), τάσσονται κατά της αναγωγής του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, κάτι που θα σήμαινε ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους εβδομάδες εργασίας 45 ωρών, ακολουθούμενες από περιόδους με μειωμένο ωράριο εργασίας.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ έχει λάβει επίμαχα μέτρα, όπως το προσωρινό πάγωμα των μισθών και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μέχρι το 2030.

Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει σειρά κινητοποιήσεων -απεργίες και διαδηλώσεις- μέχρι το φθινόπωρο.

Σχόλια