default-image

Απέναντι πολίτες – κυβερνήσεις για τους πρόσφυγες

Απόψεις
Απέναντι πολίτες – κυβερνήσεις για τους πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάσμα μεταξύ κυβερνητικών πολιτικών και του ποσοστού αποδοχής των προσφύγων από τους πολίτες διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία σε παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 80% των πολιτών θα καλοδέχονταν τους πρόσφυγες, σε αντίθεση με την πολιτική ρητορική και πράξη των κυβερνήσεών τους.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως η πολιτική ρητορική κατά των προσφύγων δεν συνάδει με την κοινή γνώμη και συνηγορούν υπέρ της έκκλησης της οργάνωσης προς την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο για στήριξη του «Παγκόσμιου Συμφώνου» παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες, όπως αναφέρει το in.gr.

Ο νέος «Δείκτης Υποδοχής Προσφύγων» βασίζεται σε μία παγκόσμια έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα μεγαλύτερο των 27.000 ατόμων από τη διεθνούς φήμης εταιρεία παροχής στρατηγικών συμβουλών GlobeScan και κατατάσσει 27 χώρες από όλες τις ηπείρους με βάση την προθυμία των κατοίκων τους να αποδεχθούν την εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα, την πόλη, τη γειτονιά ή τα σπίτια τους.

Ενδεικτικά, Κίνα, Γερμανία και Βρετανία βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη μέτρησης αποδοχής προσφύγων από τους πολίτες, η δε Ρωσία στην τελευταία θέση.

Επίσης, χώρες που έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως η Ελλάδα και η Ιορδανία, βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις του Δείκτη.

Σε παγκόσμια κλίμακα, 1 στους 10 ερωτηθέντες είναι διατεθειμένος να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του, 3 στους 10 στη γειτονιά τους, ενώ 8 στους 10 στην χώρα τους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δέχεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες στη χώρα, το 24% στη γειτονιά του, ενώ το 20% στο σπίτι του.

«Ο Δείκτης Υποδοχής Προσφύγων αποκαλύπτει τον αισχρό τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις -ασκώντας βραχυπρόθεσμη πολιτική- έπαιξαν με τις ζωές των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία εμφανώς δείχνουν ότι οι άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες στη χώρα τους» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι.

«Οι κυβερνήσεις πολύ συχνά χρησιμοποιούν ξενοφοβική ρητορική κατά των προσφύγων προκειμένου να ανεβάσουν τη δημοτικότητά τους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι δεν αφουγκράζονται τη σιωπηρή πλειοψηφία των φιλόξενων πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η προσφυγική κρίση τους αφορά προσωπικά» τόνισε ο ίδιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News