default-image

Οι ευκαιρίες της υποσαχάριας Αφρικής

Κρήτη
Οι ευκαιρίες της υποσαχάριας Αφρικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Υποσαχάρια Αφρική προσφέρει ευκαιρίες στους Κρητικούς επιχειρηματίες-τονίστηκε στην εσπερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο.

Χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής που συνεχώς αναπτύσσονται προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στους Κρητικούς επιχειρηματίες να «κάνουν άνοιγμα» στους τομείς των υποδομών, δόμησης, τεχνολογικής εξέλιξης, ενέργειας, διατροφικά προϊόντα, μεταφορές, υπηρεσίες κ.α.

Αυτό τονίστηκε στην εσπερίδα «Η Κρήτη επιχειρεί στην Υποσαχάρια Αφρική» που έγινε με επιτυχία στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με οργανωτές τη Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου-Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα τέσσερα εμπορικά Επιμελητήρια της Κρήτης.

Η Υποσαχάρια Αφρική βάσει μελετών-όπως τόνισαν οι ομιλητές και οι εκπρόσωποι Πρεσβειών Αφρικανικών χωρών- αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στη παγκόσμια οικονομία και ότι αρκετές χώρες της περιοχής προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες σε συγκεκριμένους τομείς λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό υποδομών-δόμηση, ενέργεια, τεχνολογική εξέλιξη και γενικότερα αναβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών.

Στην εσπερίδα έγινε ενημέρωση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τέσσερις χώρες της Αφρικής (Νιγηρία, Ζάμπια, Αιθιοπία, Νότια Αφρική) και όπως αναφέρθηκε η συνάντηση στο Επιμελητήριο ήταν μια πρώτη προσέγγιση των αγορών και ότι θα ακολουθήσουν στοχευμένες θεματικές συναντήσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Τους εκπροσώπους-ομιλιτές του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, Πρεσβειών, φορείς, επιχειρηματίες καλωσόρισε εκ μέρους των οργανωτών ο Εντεταλμένος Σύμβουλους Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης ο οποίος τόνισε ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης παίρνει πρωτοβουλία να δημιουργήσει τη «γέφυρα» για μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα στο νησί μας και στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής».

Στην εσπερίδα με παρούσα την Αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νίκο Ραπτάκη, και πλήθος επιχειρηματιών, χαιρετισμό απηύθυναν οι συνδιοργανωτές, ο Πρόεδρος του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Μουσούρης, το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Νίκος Σηφάκης.

Επίσης χαιρετισμό έκαναν ο Πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Πάρης Τζόρβας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης, και ο Πρόεδρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου Λευτέρης Αντωνακάκης.

Μάλιστα στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Σ. Μουσούρης και το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Σηφάκης ευχαρίστησαν τους φορείς και κυρίως την Περιφέρεια-τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον εντεταλμένο σύμβουλο τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη για την αποτελεσματική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της επιτυχημένης εσπερίδας.

Για το θέμα "Η Νέα Αφρική: Προοπτικές και Ευκαιρίες " μίλησε ο Πρόεδρος του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Μουσούρης, ενώ έγινε παρουσίαση χωρών της Αφρικής και κλάδων ( κατασκευές, ενέργεια τεχνολογία, τρόφιμα) με ομιλητές:

- John Shamah SHAGA

Σύμβουλος, Πρεσβεία Νιγηρίας

-Τερίνα Αρμενάκη

Επίτιμη Πρόξενος Αιθιοπίας

-Αντώνης Μαυρίδης

Υπεύθυνος Εμπορικού Τμήματος, Πρεσβεία Νοτίου Αφρικής

-Δημήτρης Λουκάς

Πρόεδρος, Ελληνο- Ζαμπιανού Επιμελητήριου

-Μανώλης Δανιήλ Διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων Δομικών, Βιομηχανικών & Καταναλωτικών Προϊόντων

Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E.

-Africa at a Glance παρουσίαση κ. Σ. Μουσούρης

Στο τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση οι δε οργανωτές - ομιλιτές και επιχειρηματίες εξέφρασαν την χαρά τους για την επιτυχία της εκδήλωσης και για τη χρήσιμη πληροφόρηση και ενημέρωση που έγινε.

Οι συμμετέχοντες στο κλείσιμο της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να γευτούν Κρητικά παραδοσιακά εδέσματα ενώ για την βοήθεια ο Νίκος Σηφάκης ευχαρίστησε τον παριστάμενο στην εκδήλωση Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Μανόλη Χνάρη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News